США скасували відправку есмінців у Чорне море
Категорія
Світ
Дата публікації

США скасували відправку есмінців у Чорне море

США скасували відправку есмінців у Чорне море
Джерело:  online.ua

Американське командування скасувало прохід у Чорноморський регіон кількох есмінців, які мали б стати символічною підтримкою України.

Джерело: Deutsche Welle

За оприлюдненими даними, такий крок з боку Сполучених Штатів підтвердив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. Офіційна Анкара реєструє всі звернення щодо перетину Босфору, який контролює країна.

Згідно з поясненням дипломата, американська сторона сповістила Туреччину про скасування запланованого проходження кораблів. Він нагадав про положення Конвенції Монтре 1936 року, яка зобов’язує за 15 днів попередити про це.

“Якщо кораблі США не пройдуть протоками сьогодні, то термін сповіщення у 15 днів розпочнеться знову. Нечорноморські держави повинні дотримуватися термінів сповіщення у 15 днів наперед”, - наголосив Чавушоглу.

Також міністр додав, турецька сторона не вважає доцільним ставати на бік України чи Росії під час нового загрозливого загострення. Анкара виступає виключно за дипломатичне припинення кризи та дотримується нейтральної позиції.

Також відмову від планів щодо прибуття американських есмінців у Чорне море помітили у Кремлі. Речник президента Дмитро Пєсков вже виступив з коментарем щодо впливу цієї події на подальшу ескалацію.

Буквально представник Володимира Путіна зауважив, біля російських кордонів нібито й без того знаходиться велика кількість військовослужбовців союзників НАТО й безпосередньо США. Тому рано говорити про прогрес у деескалації.

Відправка кораблів у Чорне море

Американське командування регулярно спрямовує групи кораблів у Чорне море. Упродовж останніх років вони проводили там навчання, зокрема й спільні з українськими ВМС та перепочинком в порту Одеси.

Згадане прибуття у Чорноморський регіон чергової групи есмінців мало б стати, як стверджували у Вашингтоні, актом підтримки українського партнера на тлі зростання російської загрози.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?