США та Німеччина затримують поставки Україні танків Leopard та Abrams
Категорія
Україна
Дата публікації

США та Німеччина затримують поставки Україні танків Leopard та Abrams

США та Німеччина затримують поставки Україні танків Leopard та Abrams
Джерело:  online.ua

Україні терміново потрібні сучасні танки Abrams та Leopard для продовження успішного контрнаступу на сході та півдні, але США та Німеччина не наважуються погодити це рішення через певні проблеми із логістикою та процесом навчання. 

Джерело:  Politico

США та Німеччина вагаються із поставками сучасних танків Україні 

За інформацією видання, поставки танків Abrams та Leopard - це чи не найголовніше прохання Києва після успішного контрнаступу на Харківщині та шокуючої поразки кремлівської армії.

Це прохання набуло нової актуальності цього тижня після того, як Володимир Путін оголосив, що він мобілізує додаткові 300 тисяч військовослужбовців для бойових дій в Україні, що є серйозною ескалацією.

Західні експерти та аналітики зазначають, що сучасні американські та німецькі танки M-1 Abrams і Leopard нададуть ЗСУ необхідну міць, що дозволить звільнити та утримати більшу кількість окупованих кремлівською армією територій у порівнянні із використанням старих радянських танків.

 Але вищі посадові особи національної безпеки обох країн не наважувалися надати танки, частково через проблеми з навчанням та логістикою, за словами офіційних осіб США, українських радників та помічників у Конгресі.

Наприклад, танки М-1 є зовсім іншою системою, ніж танки радянської доби, які експлуатуються нині в Україні, і вимагають значного технічного обслуговування та матеріально-технічного забезпечення.

Отримати Україні не лише танки американського виробництва, а й деталі для їх обслуговування - досить складна перешкода, - зазначив неназваний американський чиновник.

За його словами, не має сенсу передавати такі танки без можливості їхнього ремонту або дозаправки.

Чиновник зауважив, що для безпосередньої участі у боях краще підходять Leopard, оскільки вони більше схожі на ті танки, які вже виробляються в Україні і вимагають менше палива, ніж Leopard.

Але Німеччина неодноразово відхиляла запит України на танки, а міністр оборони Крістін Ламбрехт нещодавно заявила, що Берлін домовився з партнерами по НАТО не робити таких дій "в односторонньому порядку".

Ці дебати з приводу танків – остання сутичка через озброєння між Заходом та Україною. На кожному етапі США місяцями вагалися перед тим, як надати певну зброю - спочатку зенітні ракети "Стінгер", а потім і високомобільну артилерійську ракетну систему, - побоюючись, що вони стануть "червоною лінією", яка може спровокувати Росію на нову ескалацію. Потім вони передавали зброю в міру розвитку війни та зміни потреб на полі бою.

У цьому випадку танки західного зразка забезпечать серйозну модернізацію бронетанкових сил Києва з точки зору дальності, швидкості та управління вогнем, що дозволить українським силам вражати російські цілі на відстані до півтори милі та рухатися до того, як противник зможе вистрілити у відповідь. По суті, ви додаєте сотні додаткових речей, які потрібно возити із собою. Ви подивіться на танкову роту армії США сьогодні, за нею щодня йдуть тисячі галонів палива, - пояснює генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес, колишній командувач армії США в Європі.

Але необхідна підготовка та матеріально-технічне забезпечення - дивізія М-1 може споживати до 600 тисяч галонів палива на день - можуть завадити пересуванню України.

Країни НАТО постачали Україні радянські танки та бойові машини. Польща цієї весни передала близько 250 танків Т-72. У липні Варшава підписала угоду на суму 1,1 млрд доларів на закупівлю 250 найсучасніших танків Abrams для їх заміни

У довгостроковій перспективі США визнають, що може настати день, коли Україні потрібно буде перейти на танки, сумісні з танками союзників НАТО, сказав високопосадовець міністерства оборони. Але поки що найкраще підходять танки радянських часів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?