США уклали мільярдний контракт на виробництво шести ЗРК NASAMS для України
Категорія
Світ
Дата публікації

США уклали мільярдний контракт на виробництво шести ЗРК NASAMS для України

США уклали мільярдний контракт на виробництво шести ЗРК NASAMS для України
Джерело:  online.ua

Пентагон уклав контракт із компанією Raytheon Technologies на виробництво шести передових зенітно-ракетних систем NASAMS для України. Вартість контракту становить 1,2 млрд доларів.

Джерело: Міноборони США

США передасть Україні шість NASAMS до 2025 року

Роботи виконуватимуться в Тьюксбері, штат Массачусетс, з орієнтовною датою завершення 28 листопада 2025 року. На момент укладання контракту було виділено кошти Ініціативи сприяння безпеці в Україні на 2023 фінансовий рік у розмірі 1 216 207 829 доларів США, - повідомили в Пентагоні.

Ці системи NASAMS були частиною п'ятого пакета Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI), який було оголошено 24 серпня. Пакет мав загальну вартість 2,98 мільярда доларів США.

Кошти USAI дають змогу адміністрації Байдена закуповувати зброю у промисловості, а не використовувати зброю з запасів США.

США вже передали Україні декілька ЗРК NASAMS.

25 вересня про постачання американських ЗРК повідомив президент Зеленський, 7 листопада – міністр оборони Рєзніков. Останній зазначив, що ці установки "значно посилять українську армію" та зроблять небо України безпечнішим.

8 листопада Пентагон підтвердив отримання Україною перших двох систем NASAMS.

Тренування українських військових з NASAMS проходило у Німеччині і завершилося на початку листопада.

15 листопада Зеленський у своєму зверненні повідомив, що системи протиповітряної оборони NASAMS під час масованої російської ракетної атаки по Україні спрацювали стовідсотково - із 10 пусків зафіксовано 10 влучань.

Тоді РФ запустила по Україні 90 ракет, було збито понад 70 ракет і 10 ударних дронів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?