США заборонили Польщі передавати Україні свої радянські літаки — ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

США заборонили Польщі передавати Україні свої радянські літаки — ЗМІ

США заборонили Польщі передавати Україні свої радянські літаки — ЗМІ
Джерело:  online.ua

США у березні зірвали угоду з Польщею щодо поставок радянських літаків МіГ-29 українським Повітряним силам. Це відбулося взамін на обіцянку Китаю зробити все можливе для "знешкодження ядерної загрози Путіна".

Джерело: The Spectator

США не дозволили передати Україні літаки через Китай

Видання зазначає, що погроза Путіна про ядерну ескалацію 27 лютого стривожила світ, у тому числі китайців.

Ключовим пріоритетом для Пекіна для російсько-натівського протистояння було "уникнення будь-якої ядерної ескалації та сприяння досягненню припинення вогню", - повідомило джерело, яке має регулярні особисті контакти з лідерами армії Китаю.

Тому, коли через кілька днів виникла загроза подальшої ескалації у вигляді пропозиції польського уряду поставити Україні весь парк винищувачів радянських часів МіГ-29, китайці занепокоїлися.

Надання Києву винищувачів будь-якого типу країною НАТО стало б важливим символічним, якщо не обов’язково значущим з оперативної точки зору, кроком до прямої участі НАТО в конфлікті. Спочатку Вашингтон позитивно до цього поставився. Але через день, 8 березня, американці виступили проти такої передачі.

Причиною цьому стала думка генералів китайської армії, які вважали, що це призведе до ескалації конфлікту, тому закликали США запобігти цьому.

Натомість вони запевнили, що зроблять усе можливе, щоб розрядити ядерну загрозу Путіна на оперативному рівні.

За словами китайського джерела, це спрацювало.

Досі НАТО стримується від надання штурмовиків, гелікоптерів, танків, що відповідають стандартам НАТО, дальнього радіусу дії бойових ракетних комплексів.

А китайська підтримка Москви залишалася настільки ж обережною. Пекін запропонував дипломатичну та інформаційну підтримку, але виключив значну військову співпрацю, що змусило росіян купувати безпілотники в Ірану.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?