США заморозили активи РФ на суму 8 млрд дол. Основна частина з них перебуває в ЄС і Японії
Категорія
Економіка
Дата публікації

США заморозили активи РФ на суму 8 млрд дол. Основна частина з них перебуває в ЄС і Японії

США заморозили активи РФ на суму 8 млрд дол. Основна частина з них перебуває в ЄС і Японії
Джерело:  online.ua

США заморозили російські суверенні активи на суму 8 мільярдів доларів, основна частина яких знаходиться в ЄС і Японії. Загалом країни Заходу заморозили російські активи на суму 300 мільярдів доларів.

Джерело: Financial Times

США заморозили російські активи

Про замороження активів повідомила спеціальний представник президента США Джо Байдена з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

По суті, а з точки зору етики та моралі, враховуючи руйнування, яке росіяни завдали Україні, ви знаєте, вони повинні робити внесок у відновлення України. З юридичної точки зору, як це зробити, це те, над чим ще працюють, - сказала Прітцкер.

Вона додала, що команда юристів проводить «надзвичайну роботу, щоб зрозуміти, що можна» зробити з активами.

Передача Україні російських активів

Україна давано закликає до створення механізму залучення коштів для післявоєнного відновлення.

До Сенату США було подано закон, який уповноважує Байдена вилучати російські суверенні активи та передавати їх Києву для довгострокової реконструкції України. Але у верхівці адміністрацій США та ЄС є сумніви щодо життєздатності цього.

Експерти ЄС обговорюють триетапний план, який передбачав би спершу знерухомлення російських коштів і відкладення їх, а потім використання їх для України.

Еркі Кодар, заступник міністра Естонії з правових і консульських питань, сказав, що незрозуміло, коли Європейська комісія зробить конкретну пропозицію, оскільки обговорюються правові ризики.

Естонія була першою країною ЄС, яка затвердила правові принципи використання заморожених російських активів для підтримки України.

Читайте також:

  • ООН та Туреччина хочуть розблокувати активи роскомпаній — Anadolu

  • Банк Euroclear отримав понад 1,7 млрд євро прибутку від заморожених російських активів

  • США вперше передадуть Україні гроші, конфісковані в російських олігархів

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?