Стало відомо, у яких регіонах може спалахнути наступна пандемія
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Стало відомо, у яких регіонах може спалахнути наступна пандемія

Стало відомо, у яких регіонах може спалахнути наступна пандемія
Джерело:  online.ua

Міжнародна група вчених після тривалих досліджень та детального аналізу даних назвала регіони та міста світу, в яких може зародитися наступна пандемія. Представники університетів Сіднея, Великої Британії, Індії та Ефіопії вирішили з'ясувати, які регіони й міста світу схильні до спалаху пандемій. За словами експертів, глобальне поширення коронавірусу SARS-CoV-2 вкотре підтвердило той факт, наскільки швидко нові інфекційні захворювання можуть зруйнувати здоров'я людини та економіку багатьох країн. Що важливо розуміти, такі інфекції, в більшості випадків, мають зоонозне походження. Відомими прикладами є: вірус SARS-CoV, вірус грипу A H1N1, а також Ебола, лихоманка денге та СНІД. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на видання Elsevier One Health.

Науковці й раніше попереджали, що урбанізація колись диких районів провокує появу зоонозних захворювань. Як відомо, наразі більшість таких спалахів виникали в Південній Азії або Африці й були часто пов'язані з певними видами кажанів.

Аналіз рівнів небезпеки виникнення пандемій налічував 3 етапи:

  1. В першу чергу, науковці з'ясували, в яких регіонах найвищий та найнижчий контакт між людиною і дикою природою. Дослідники проаналізували біорізноманіття диких тварин в цих регіонах, щільність домашньої худоби та птиці й співвіднесли ці дані з щільністю населення. Райони з найнижчими показниками увійшли в жовту зону небезпеки, а з найвищими – в червону та помаранчеву.

  2. Як стверджують вчені, у помаранчевої та червоної зони однаковий рівень небезпеки передачі інфекції від тварини до людини. Однак вони окремо виділили регіони з підвищеним рівнем дитячої смертності й з низьким рівнем медичної допомоги й інфраструктури. Такі райони позначені червоним кольором, при гіршому рівні медицини існує вищий ризик пропустити ланцюжок зараження від тварин до людини.

  3. На третьому етапі в кожній з зон науковці виявляли міста з глобальною мережею повітряних перевезень, адже саме там хвороба розповсюджуватиметься найшвидше.

За словами дослідників, майже 43% з відібраних міст перебувають у межах 50 кілометрів від червоних зон. Окрім цього, багато міст червоної зони розташовані у радіусі 50 кілометрів від аеропортів. 14,2% з них входять до зони поширення патогенів, пов'язаних з дикими ссавцями, 19,6% – з дикими птахами.

Жовта зона небезпеки / Інфографіка Elsevier One Health

Помаранчева зона небезпеки / Інфографіка Elsevier One Health

Червона зона небезпеки / Інфографіка Elsevier One Health

 Як повідомляв ONLINE.UA, 16 листопада відома американська компанія Moderna офіційно заявила,  що її вакцина демонструє ефективність у 94,5% випадків. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?