Столтенберг попередив Путіна про готовність НАТО захищати Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг попередив Путіна про готовність НАТО захищати Україну

Столтенберг попередив Путіна про готовність НАТО захищати Україну
Джерело:  online.ua

Концентрацію російських військ поблизу українського кордону та потенційне вторгнення РФ навряд чи можна вважати блефом Кремля, зважаючи на минулий досвід. НАТО продовжить підтримувати українську державу за допомогою постачання військового обладнання та різних систем озброєння. Такі заяви зробив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Джерело: Welt 

«Вдруге цього року ми бачимо, що Росія зібрала тисячі військових на українському кордоні. В тому числі військову техніку, таку як танки, артилерію та безпілотники, а також наземні війська. Я не можу гадати про наміри Росії. Але ми бачили, що Росія застосовувала насильство проти своїх сусідів і раніше. Тому ми не можемо вважати, що це просто блеф», – каже Столтенберг.

У матеріалі видання Welt нагадують, що НАТО навряд чи безпосередньо втручатиметься у потенційну війну. Пояснюють це статтею 5 Північноатлантичного договору від 1949 року. Цей пункт про колективну оборону. Нагадаємо, принцип колективної оборони полягає в тому, що напад на будь-яку з держав – членів Альянсу розглядається як напад на них усіх. Але цей принцип не можна застосувати щодо України, оскільки, не зважаючи на те, що країні є союзником НАТО, однак не є членом Альянсу.

Норма статті звучить так:

“Сторони погоджуються, що збройний напад на одну або кількох із них у Європі чи у Північній Америці вважатиметься нападом на них усіх”.

Росія має усвідомлювати, що агресія проти України матиме високу ціну - Столтенберг

Незважаючи на вищевказане, Росія має усвідомлювати, що будь-яка її агресія проти України матиме дуже високу ціну. Таким є один з ключових посилів Столтенберга під час пресконференції напередодні зустрічі міністрів країн-союзниць декілька днів тому.

«НАТО надає Україні велику політичну та військову підтримку як Альянс, це роблять також окремі країни-союзниці, за різними формами у розбудові спроможностей, тренуванні, постачанні обладнання та різних систем озброєння», - сказав керівник Альянсу.

Також, вітаючи просування німецької сторони у ядерному питанні, генсек заявив, що це правильний час для такого рішення у все більш непередбачуваному світі.

Він уточнив, що цим непередбачуваним геополітичним режимом наразі є питання: що буде далі в Україні? Що планує робити президент Росії Путін на кордонах Альянсу на сході? НАТО залишається «пильним», за ситуацією уважно стежать, стверджує Столтенберг.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?