Столтенберг поставив Росію на місце у питанні України та НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг поставив Росію на місце у питанні України та НАТО

Столтенберг поставив Росію на місце у питанні України та НАТО
Джерело:  online.ua

Жодна велика країна не може вирішувати за своїх менших сусідів питання про вступ у НАТО, наголосив генсекретар Єнс Столтенберг. Він порівняв приклад України та Грузії з епізодом в історії рідної Норвегії у 20-му сторіччі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

За словами генсекретаря Альянсу, російський режим немає жодного права на блокування євроатлантичної інтеграції іншої суверенної країни.

"На той час Радянському Союзу не подобалося, що ми хочемо стати членом НАТО. Сталін чітко заявив, що він хоче, щоб Норвегія стояла осторонь від НАТО, але, на щастя, лідери НАТО в Парижі, Лондоні, Вашингтоні та скрізь сказали "ні". Норвегія, сусідка Росії, має суверенне право вирішувати свій власний шлях, вони хочуть бути членами, вони відповідають стандартам НАТО, і ми їх вітаємо", - наголосив Столтенберг.

Він пояснив, що не готовий миритися зі світом, який поділений на сфери впливу, де маленькі країни межують з великими та потрапляють під зовнішній тиск. Це — повернення у минуле, в якому великі держави диктували політику слабкішим сусідам.

"Буде чи ні Грузія членом — це вирішувати Грузії та союзникам, тільки їм. Тому що все інше буде посяганням на суверенні права суверенної незалежної держави... Те ж саме стосується, звичайно, і України: незаконна анексія Криму, дестабілізація Донбасу на сході України порушує фундаментальні принципи, завдяки яким ми створюємо мирний і стабільний мир", - резюмував генсек.

Він також зауважив, НАТО має мету — допомагати й підтримувати такі країни, які прагнуть розвиватися у відповідному напрямку.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Міністерстві оборони оголосили про остаточний переведення військових звань в Україні на коди стандарту НАТО STANAG 2116. Відповідний указ отримав підпис міністра Андрія Тарана.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?