Страсний тиждень 2021: що не можна робити в останні дні перед Великоднем
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Страсний тиждень 2021: що не можна робити в останні дні перед Великоднем

Страсний тиждень 2021: що не можна робити в останні дні перед Великоднем
Джерело:  online.ua

Останній тиждень перед Великоднем називається Страсний. Всі його дні вважаються Великими - вони наповнені особливим змістом, з кожним пов'язані заборони, традиції і прикмети.

Як правильно провести страсний тиждень, що можна і заборонено робити в Великий понеділок, вівторок, середу, Чистий четвер, Страсну п'ятницю та Тиху суботу - читайте в нашому матеріалі.

Джерело: ONLINE.UA

Страсний тиждень - що не можна робити 

Фото: pixabay.com

Страсний тиждень у 2021 році розпочнеться 26 квітня і закінчиться 1 травня. Ці дні перед Великоднем, який цього року будемо відзначати 2 травня, - найсуворіші в дотриманні Великого посту.

Віруючі в Страсну седмицю згадують про останні дні життя Ісуса Христа, зраду Юди і розп'яття Господа на хресті. У Страсний тиждень прийнято очищати свій організм як фізично, так і духовно, наводити чистоту в своєму будинку і подвір'ї.

Що не можна робити на Страсному тижні:

  • влаштовувати гучні гуляння та розваги - православні в ці дні відмовляються від весіль, а святкування днів народжень переносять на наступний тиждень;

  • вживати продукти рослинного походження, м'ясні, молочні продукти, рибу, алкоголь;

  • проводити хрещення;

  • лаятися, лихословити і ображатися.

Страсний тиждень - що потрібно робити

Фото: pixabay.com

Великодню передують шість днів Страсного тижня, кожен з яких має свої прикмети, які описують, що можна, а що не можна робити.

1. Великий понеділок

Перший день Страсного тижня найкраще присвятити прибиранн. будинку і почати це ще до сходу сонця. Всі непотрібні речі, що накопичилися з роками, потрібно викинути, щоб наповнити будинок хорошою позитивною енергією.

Особливу увагу важливо приділити їжі - згідно з правилами Великого посту, в перший день можна їсти один раз в день, ввечері. Дозволена холодна сира їжа без олії (сирі овочі і фрукти, хліб, мед і горіхи).

2. Великий вівторок

У вівторок, що передує Великодню, потрібно прати, шити нові і латати старі речі. Саме час розібрати шафу і перебрати гардероб - там точно є одяг, який ви більше не плануєте носити.

У Великий вівторок православні християни починають закупівлю продуктів для пасхального меню. Важливо не забути про скатертини для застілля: наші предки вірили, що вона повинна бути білосніжна і ідеально чиста - вважається, хто Великдень з брудною скатертиною зустріне, того цілий рік чекають невдачі.

3. Велика середа

У Велику середу християни закінчують генеральне прибирання і запасаються яйцями на Великдень - вважається, що куплені в цей день яйця довше зберігають свіжість.

У цей день заборонено шити, прясти, в'язати і займатися будь-яким видом рукоділля, так як гострі предмети (спиці, голки), як свідчать народні перекази, притягують до себе нечисту силу.

4. Чистий четвер

Четвертий день Страсного тижня присвячений очищенню - фізичному та духовному, тому його і називають Чистий четвер. У цей день важливо прокинутися до світанку і скупатися, щоб запастися міцним здоров'ям на весь майбутній рік.

Четвер - останній день Страсного тижня, коли дозволена фізична праця. В цей день важливо завершити прибирання і винести все сміття, щоб не нести з собою в наступний рік старі проблеми.

5. Страсна п'ятниця

Страсна п'ятниця- день найважчих випробувань. У цей день важливо відмовитися від будь-якої їжі і провести його з молитвою і каяттям, в тиші і роздумах.

Заборонений будь-який фізичний труд, але це не стосується випікання пасок  - приготована в цей день великодня випічка довго буде м'якою і свіжою.

6. Велика субота

Останній день Великого посту називають Тихою або Великою суботою - в цей день не можна шуміти і веселитися. Напередодні Великодня не варто брати і давати гроші в борг, інакше можна втратити власного достатку і фінансового благополуччя.

У Велику суботу важливо відкинути з голови всі погані думки і помиритися з усіма, з ким у сварці, а також попросити вибачення, у всіх, кого скривдили.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?