Суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення щодо Росії в справі МН17
Категорія
Політика
Дата публікації

Суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення щодо Росії в справі МН17

Суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення щодо Росії в справі МН17
Джерело:  online.ua

Вже минуло більше шести років з дня катастрофи Boeing-777 над Донбасом, який слідував рейсом МН17 і був збитий ракетою із зенітно-ракетного комплексу Бук в небі над Україною. Сьогодні, 25 листопада, в Нідерландах почалося останнє в цьому році засідання у справі про збитий малайзійський літак, за підсумками якого суд оголосив рішення щодо запитів захисту одного з чотирьох обвинувачених, спецназівця ГРУ Олега Пулатова. Адвокати Пулатова просили заново допитати експертів і свідків у справі MH17, а також провести додаткові розслідування. Суд відхилив ходатайство адвокатів обвинувачених і вирішив, що буде концентруватися на версії події, викладеної судовими слідчими, які вважають Росію відповідальною за трагедію. Захисту ж суддя пояснив, що потрібно спробувати довести, що конкретні звинувачення, що пред'являються їх підзахисному, позбавлені підстав, а не "призначати" додаткові розслідування, які тільки затягують судовий процес. Про це рішення повідомляється на сайті Гаазького суду, де йде пряма трансляція засідання, передає ONLINE.UA.

"У захисту немає необмежених прав на те, щоб запитувати додаткові розслідування. Суд повинен домогтися того, щоб розгляд справи проводився без затягування часу. Перед стороною захисту не стоїть завдання довести правильність альтернативних сценаріїв події", - оголосив суд своє рішення у відповідь на запит захисту обвинуваченого Пулатова про проведення додаткового розслідування.

Як відомо, міжнародне розслідування, проведене раніше Нідерландами, прийшло до висновку, що літак був збитий російською ракетою. Уряд Нідерландів покладає відповідальність на Москву, але Росія за традицією заперечує свою відповідальність за катастрофу.

Нагадаємо, лайнер Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий неподалік від села Грабово на сході Донецької області 17 липня 2014 року. Об'єднана слідча група, яка веде міжнародне розслідування катастрофи Боїнга МН17, прийшла до висновку, що літак був збитий ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу Бук - він був завезений в Україну з Росії. 19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, які вважаються причетними до транспортування і бойового застосування "Бука". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони так званої "ДНР" Ігор Гиркин (Стрєлков), генерал, а на час збивання літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник-спецназівець ГРУ Олег Пулатов і громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Слідство виключило версію про нештатну ситуацію і теракт на борту літака на підставі характеру ушкоджень. Результати експертних досліджень підтвердили версію про те, що літак зазнав руйнівного впливу ззовні. Розповсюджуваний російською пропагандою міф про те, що авіалайнер був збитий в повітрі військовим літаком, визнали фейком на підставі радіолокаційних даних, свідчень і даних експертних досліджень.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Путіна відмовилася від консультацій з Нідерландами і Австралією щодо збитого над Донецькою областю літака "Малазійських авіаліній" рейсу MH17. Російські дипломати "не бачать сенсу" в їх продовженні. Крім того, представники президента РФ стверджують, що Нідерланди відразу дотримувалися однієї версії катастрофи і саме тому технічне і кримінальне розслідування "вийшло упередженими, поверхневим і політизованим".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?