Суд Нідерландів виніс важливий вирок щодо українського "скіфського золота"
Категорія
Культура
Дата публікації

Суд Нідерландів виніс важливий вирок щодо українського "скіфського золота"

Суд Нідерландів виніс важливий вирок щодо українського "скіфського золота"
Джерело:  online.ua

Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення про повернення "скіфського золота" Україні. Воно перебувало в Амстердамі з 2014 року.

Джерело: NOS

 Рішення суду Нідерландів щодо скіфського золота

Кримське золото роками було предметом судової тяганини в Нідерландах, тепер його мають повернути в Україну.

Верховний суд підтвердив рішення Апеляційного суду Амстердама від жовтня 2021 року.

Археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі отримав експонати в оренду від чотирьох музеїв Криму для виставки з лютого по серпень 2014 року.

Коли Росія окупувала півострів у березні, музею стало незрозуміло, кому віддавати об’єкти: музеям окупованого Криму чи Україні.

Тому в музеї вирішили залишити експонати до рішення суду.

Музеї звернулися до Верховного суду, який визнав скарби культурною спадщиною всієї України. Тепер, коли Верховний суд ратифікував це рішення, суперечка нарешті завершилася.

Кримські музеї подали апеляцію на рішення суду, але Верховний суд відхилив цю скаргу.

Що відомо про скіфське золото в Нідерландах

У 2014 році в музеї Алларда Пірсона відбулася виставка « Крим – золото і таємниці Чорного моря».

Виставка містила більш ніж тисячу предметів, переважно золотих, таких як лаковані скриньки, ланцюжки, надгробки та спеціальні камені.

Наприкінці листопада 2014 року кримські музеї розпочали судовий процес проти Музею Алларда Пірсона. На початку січня 2015 року в судову битву вступила і Україна.

Україна каже, що об'єкти є державною власністю і належать Києву, зокрема тому, що мистецькі скарби належать до культурної спадщини країни. Українці також хочуть не дати Росії вивезти цінні речі до Москви чи Санкт-Петербурга.

Кримські музеї стверджують, що ці цінності є культурно-історичною спадщиною Автономної Республіки Крим, оскільки їх там знайшли. Те, що Крим був окупований Росією, цього не змінює, вважають музеї.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?