Суд у Гаазі може висунути РФ звинувачення у воєнних злочинах до кінця 2022 року
Категорія
Світ
Дата публікації

Суд у Гаазі може висунути РФ звинувачення у воєнних злочинах до кінця 2022 року

Суд у Гаазі може висунути РФ звинувачення у воєнних злочинах до кінця 2022 року
Джерело:  online.ua

Міжнародний кримінальний суд має намір почати свою першу справу щодо ймовірних військових злочинів Росії в Україні вже цієї зими.

Джерело: Bloomberg 

МКС може цього року розпочати слухання про воєнні злочини РФ

Початкова справа може бути представлена до кінця року або на початку наступного року, сказали люди, які говорили на умовах анонімності.

Остаточна дата не була встановлена, і процес може затягнутися, оскільки потрібен час для підготовки справи, - повідомляє видання.

У березні була створена спільна слідча група, до складу якої входять кілька європейських судових органів, які збирають докази ймовірних російських злочинів в Україні.

Офіс прокурора МКС є учасником слідчої групи, робота якої підтримується Агентством Європейського Союзу з питань співробітництва у сфері кримінальної юстиції Євроюст.

Крім того, МКС та Україна ведуть переговори про доставку Києвом принаймні одного російського чиновника – військовополоненого – до суду. Він може бути готовий свідчити проти високопоставлених російських командирів.

Після вторгнення Росії в Україну в лютому Верховний комісар ООН з прав людини зафіксував понад 11 500 жертв серед цивільного населення. Станом на 12 липня було вбито щонайменше 5024 цивільних, у тому числі близько 300 дітей, але агентство очікує, що фактичні цифри значно вищі.

Російські сили звинувачуються у нападах на цивільні будівлі та скоєнні звірств у низці українських міст, таких як Буча, де повідомлялося про масові поховання, тортури та страти.

Представник Ради національної безпеки США заявив, що адміністрація Байдена працює над документуванням військових злочинів та інших звірств, скоєних російськими військами в Україні, і допомагає з різними міжнародними зусиллями, включаючи зусилля МКС та Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

У звітах експертів ОБСЄ задокументовано низку випадків, які, на їхню думку, становлять порушення міжнародного права та прав людини російськими військами в Україні, зокрема цілеспрямовані вбивства цивільних осіб, тортури та викрадення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?