Суд у Гаазі засудив Гіркіна, Дубинського та Харченка до довічного ув'язнення за збиття MH17
Категорія
Світ
Дата публікації

Суд у Гаазі засудив Гіркіна, Дубинського та Харченка до довічного ув'язнення за збиття MH17

Суд у Гаазі засудив Гіркіна, Дубинського та Харченка до довічного ув'язнення за збиття MH17
Джерело:  online.ua

17 листопада Окружний суд Гааги визнав винними у збитті малайзійського Boeing 777 рейсу MH17 у 2014 році громадян РФ Ігоря Гіркіна-Стрєлкова, Сергія Дубінського та громадянина України Леоніда Харченка. Їм заочно оголошено довічне ув'язнення. Четвертого підозрюваного, росіянина Олега Пулатова, виправдали.

Джерело: трансляція суду

Трьох винних у збитті Боїнга засудили до довічного ув'язнення

Гіркіна, Дубінського, Харченка визнали винними у вбивстві та збитті літака. Пулатов виправданий, оскільки не доведено, що він мав змогу скасувати наказ, який уже віддав Дубінський, і не брав належної участі в наданні/транспортуванні/запуску "Бука", - зазначають судді.

Нагадаємо, що підозрюваними є Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрелков"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Крот").

Прокуратура зазначила, що ніхто з чотирьох особисто не брав участі у пуску ракети, проте Гіркін та інші відіграли ключову роль в авіакатастрофі через сприяння прибуття зброї, за допомогою якої було скоєно злочин, та координували дії розрахунку ЗРК.

Харченко отримав від Дубінського вказівку перевезти, охороняти та вивезти застосований «Бук». Дубінський виконував керівну роль, даючи вказівки. Гіркін був найвищим військовим лідером у «ДНР» на операційному рівні. Щодо Пулатова, то суд не може постановити, він має такий же вклад у запуск ракети, як троє інші підозрюваних.

Дубинському, Гіркіну та Харченку суд заочно призначив найвищу міру покарання — довічне ув'язнення та виплати компенсацій рідним загиблих. Загальна сума компенсацій становить понад 16 мільйонів євро.

Збиття пасажирського літака рейсу МН17

17 липня 2014 року у Донецькій області був збитий літак Boeing 777 компанії "Малазійські авіалінії". Він летів з Амстердама (Нідерланди) до Куала-Лумпура (Малайзія).

Загинули 298 людей – всі пасажири та екіпаж.

Протягом шести років розслідування проводила Об’єднана слідча група у складі України, Нідерландів, Малайзії, Бельгії та Австралії. Суди тривали 2,5 роки.

РФ своєї причетності до збиття Боїнга не визнає, і звинувачує Нідерланди у небажанні співпрацювати.

Вирок чотирьом підозрюваним не стане остаточним у судовому процесі, він буде продовжуватися, поки назвуть тих, хто безпосередньо запускав ракету з "Бука" і "замовляв" збиття літака.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?