Суд в Білорусі засудив росіянку на 1,5 роки колонії за твіт про Лукашенка
Категорія
Світ
Дата публікації

Суд в Білорусі засудив росіянку на 1,5 роки колонії за твіт про Лукашенка

Суд в Білорусі засудив росіянку на 1,5 роки колонії за твіт про Лукашенка
Джерело:  online.ua

У Білорусі жінці присудили півтора року колонії через твіт про самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка. Росіянка Ірина Вікхольм просила під час засідання про відвід судді районного Московського суду Бреста, але це клопотання відхилили. Вікхольм також відмовилася від наданого їй державного захисника.

Джерело: Белсат

У своєму твіттер-дописі Вікхольм назвала примусову посадку літака Ryanair у Мінську «черговим злочином Лукашенка» та «актом державного тероризму».

За попередньою інформацією, свій твіт жінка опублікувала ще наприкінці весни, у травні, і через деякий час була затримана білоруськими правоохоронцями.

Варто зазначити, що засуджена жінка у публікації цитувала заяву МЗС Греції щодо ситуації з бортом Ryanair.

Нагадаємо, у травні цього року в столиці Білорусі затримали співзасновника опозиційних білоруських Telegram-каналів Романа Протасевича. Він перебував на літаку Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса.

Коли літак перебував в авіапросторі над Білоруссю, тамтешні диспетчери зробили заяву про вірогідне замінування борту. Спеціально направлений супроводжуючим його винищувачем, літак здійснив непередбачену посадку в аеропорту Мінська.

Там під час повторного огляду пасажирів затримали Протасевича, а також його дівчину, громадянку Росії Софію Сапегу. Її заарештували на два місяці за звинуваченнями в кримінальних правопорушеннях.

Зазначимо, наразі такого роду затримання, як і вимушену посадку літака й затримання Протасевича засудили в ЄС, США й Україні. Велика Британія вирішила закрити своє небо для білоруських літаків. Україна припинила авіасполучення з Білоруссю з кінця травня.

Twitter Протасевича

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Twitter забанив акаунт Протасевича, відкритий після арешту й тортур. Адміністрація мережі ухвалила рішення про блокування акаунту білоруського опозиціонера — той був відкритий нібито самим журналістом.

За оприлюдненими раніше даними, акаунт Протасевича порушував правила користування соціальною мережею. Блокування профілів, як сталося у цьому випадку — поширена практика адміністрації через систематичні порушення.

Доля Протасевича в Білорусі

Опозиціонера змушували до кількох публічних виступів, перший з яких — запис на камеру із заявою про своє поточне становище. Тоді журналісти й інші користувачі звернули увагу на різні ознаки нібито побиття на обличчі заарештованого — на світлинах перед затриманням на його обличчі взагалі не було жодних слідів.

Пізніше Протасевич дав “інтерв’ю” білоруському телебаченню, яке також стало резонансним. Білоруський опозиціонер стверджував, що почувається "чудово" і говорить не під тиском.

У червні Протасевич брав участь у публічних заходах силовиків режиму, де знову звернувся до всіх, хто цікавиться інцидентом, а також до власних батьків зі словами про те, що в нього все чудово.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?