Тримати розум холодним: політолог назвав способи протистояти маніпуляціям у ЗМІ
Категорія
Україна
Дата публікації

Тримати розум холодним: політолог назвав способи протистояти маніпуляціям у ЗМІ

Тримати розум холодним: політолог назвав способи протистояти маніпуляціям у ЗМІ
Джерело:  online.ua

Політолог Олександр Антонюк розповів online.ua, як протистояти маніпуляціям у ЗМІ та про перші ознаки того, що ви втрапили на гачок маніпуляційної новини.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Як визначити маніпулятивну новину

Експерт Олександр Антонюк розповів, що важливо розуміти, переглядаючи новини, які викликають неоднозначні емоції.

Перший знак, коли ви читаєте новини і у вас виникають емоції, - ви потрапили на гачок маніпуляції. Переважно це неагтивні емоції.

Антонюк зазначає, що з 24 лютого наша контрпропаганда намагалася досягнути зворотнього емоційного стану у нашого народу - замість тривоги створити піднесення і лють.

Для того, щоб не вестися, треба володіти інформацією. Максимально тримати розум холодним і тримати емоційну рівновагу. Визнаю, це надзвичайно складно. Ми всі живі люди і до кожного знайдеться ключик. Можна вибити будь-кого. Тому намагайтеся, в першу чергу, підходити до всього раціонально, ставити хоча б собі уточнюючі питання.

Експерт радить, коли читаєте новину, ставте питання: що це за новина, кому вона потрібно і чому так. Намагайтеся максимально критично ставитися до будь-якої інформації.

Наприклад, говорять, захід зливає Україну. Виникає тривога. Чи можна, оцінюючи сьогоднішні дії, сказати, що захід зливає Україну? Якщо це так, то завдяки чому ми стільки тримаємося і повертаємо наші території? Починається включатися раціо і ми трішки по-іншому оцінюємо ту чи іншу ситуацію.

За словами Антонюка, ключове правило - бути емоційно рівним. Як тільки з'являється тривожна інформація, треба зупинитися і відчути, що щось не так і тобою маніпулюють.

Чим вище емоційний рівень, тим нижче рівень раціонального сприйняття. Це працює усюди: в рекламі, політиці, кіно. Ми з цим зустрічаємося кожен день.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?