Це повинно відбутися 31 березня — влада України пояснила свою пропозицію Путіну
Категорія
Політика
Дата публікації

Це повинно відбутися 31 березня — влада України пояснила свою пропозицію Путіну

Це повинно відбутися 31 березня — влада України пояснила свою пропозицію Путіну
Джерело:  online.ua

Влада України представила в ТКГ мирний план по Донбасу, який передбачає завершення війни і демілітаризацію ОРДЛО на початку 2021, що дозволить провести там місцеві вибори навесні 2021 року. Команда президента РФ Володимира Путіна поки не визначилася, чи має намір Кремль підтримувати цей план - в Москві вважають, що він нібито спрямований на "ревізію" Мінських угод, так як команда українського лідера Володимира Зеленського чітко дала зрозуміти, що не збирається закріплювати особливий статус Донбасу в Конституції України, на чому наполягає Путін, і не буде проводити вибори в ОРДЛО поки Росія не виведе збройні незаконні формування з української території і не поверне контроль над ділянкою українсько-російського кордону Києву. Але офіційний Київ розраховує, що вибори на Донбасі відбудуться 31 березня 2021 року, тому що всі попередні до виборчого процесу кроки дозволять повністю припинити конфлікт. Спікер делегації ТКГ Олексій Арестович пояснив, що українська влада вважає, що конкретна пропозиція Путіну про проведення виборів навесні змусить Росію "до конкретизації" і швидким відповідям на складні питання. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Громадське.

"31 березня ми поставили, щоб вони (Росія - ред.) Швидко відповідали на питання. Тому якщо поставити 1 жовтня або 1 грудня 2021 року, то вони скажуть:" Ну, у нас ще шість місяців є до відповіді ". А питання в тому, що 9 грудня закінчується термін з моменту торішніх домовленостей на вищому рівні в Парижі. І хтось повинен бути винним", - пояснив Арестович.

Він підкреслив, що буде "дуже добре", якщо команда Путіна погодиться з пропозицією України, так як за цим піде повна демілітаризація, виведення російських військ і найманців з Донбасу. Після цього, на думку Арестовича, 1,5 млн переселенців зможуть повернутися додому.

"Вони повернуться, хоча б частина. Демографічний склад зміниться. По-друге, військові злочинці, найманці і ті, хто брав участь в цих справах, вони підуть. Залишаться, звичайно, певні диверсанти, але це проблема наших спецслужб і вони впораються" , - додав спікер української делегації.

Як відомо, мирний план України по Донбасу, в тому числі, передбачає проведення виборів навесні 2021 року обмін полоненими з Росією, який повинен відбутися не пізніше 24 грудня 2020 року, створення вільної економічної зони. У Кремлі ж відповіли, що пропозиція Києва роззброїти всі незаконні збройні формування і повернути кордон з РФ під контроль уряду України перед проведенням місцевих виборів "розходиться з Мінськими домовленостями". Команда Путіна продовжує наполягати на закріпленні особливого статусу Донбасу в Конституції України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук назвав повним абсурдом заяви Росії про можливе введення російських миротворців в ОРДЛО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?