Центр Києва перекрито через протести ФОПів
Категорія
Події
Дата публікації

Центр Києва перекрито через протести ФОПів

Центр Києва перекрито через протести ФОПів
Джерело:  online.ua

У центрі Києва зібрались на протестну акцію декілька сотень представників малих підприємств під гаслом SaveФОП.

Джерело: Facebook-сторінка організаторів протесту

Як проходять протести представників ФОПів в Україні

Мітинг під гаслом SaveФОП розпочався на Майдані Незалежності, а автомобільний рух на Хрещатику довелось перекрити.

Пізніше учасники протесту перемістились до будівлі Верховної Ради. Вони вимагають відмінити рішення про обов'язкове використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців другої-четвертої групи спрощеної системи оподаткування.

Однак протести проходять мирно. Правоохоронці посилили охорону будівлі парламенту.

На площу Конституції згодом прийшли близько тисячі підприємців-учасників протесту. Вони спробували пройти вулицею Грушевського, але правоохоронці не пустили їх.

Водночас з тим у центрі столиці також проходить малочисленна акція противників обов'язкової вакцинації від COVID-19.

Що відомо про протести ФОПІв

Підприємці на протязі останніх 2 років протестують проти норми про обов'язкове використання касових апаратів.

Під час протестів у січні місяці учасники акції вдались до спроби штурму парламенту.

У цьому місяці, згідно із даними OpenDataBot, в Україні закрилась рекордна кількість ФОПів. Загалом з 2017 року припинили працювати понад 36 тис малих підприємців.

Так, станом на 14 лютого, в Україні відкрилось 25,7 тис ФОПів, тоді як закрилось 36,6 тис. Різниця складає більше 10 тис малих підприємств.

Для порівняння, в січні 2022 року відкрилося 23,9 тис. ФОП, а закрилося трохи більше 23,2 тис. Тобто динаміка приросту кількості ФОП в Україні різко з позитивної стала негативною.

Показники за лютий цього року демонструють рекордне скорочення кількості ФОПів з 2017 року, коли був прийнятий закон про те, що навіть непрацюючі ФОПи повинні платити ЄСВ.

По-перше, з 1 січня 2022 року набув чинності закон, за яким ФОП 2−4 групи зобов’язали встановити касові апарати. Другим аргументом, можна вважати несприятливий інформаційний фон. Третій фактор — енергетична криза, яка призвела до збільшення оплати за комунальні послуги та оренду приміщення. Крім того, нова мінімальна зарплата і прожитковий мінімум автоматично підвищили податки для ФОП, що працюють заспрощеною системою оподаткування, - пояснив глава Правління Асоціації представників малого та середнього бізнесу Києва Максим Тютюнников.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?