У Байдена прокоментували можливу угоду з Німеччиною по Північному потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

У Байдена прокоментували можливу угоду з Німеччиною по Північному потоку-2

У Байдена прокоментували можливу угоду з Німеччиною по Північному потоку-2
Джерело:  online.ua

У Держдепі США відреагували на чутки про можливе укладення угоди Вашингтоном і Берліном по "Північному потоку-2". Заступниця помічника американського держсекретаря у справах Європи і Євразії Моллі Монтгомері спростувала інформацію про те, що команда американського лідера Джо Байдена може погодитися на завершення будівництва скандального російського газопроводу. За її словами, ніякі переговори США і Німеччина на вищому рівні не ведуть, і ніяка угода, яка дозволила б продовжити будівництво трубопроводу, з німецькою стороною не готується. Категоричну позицію Вашингтона по "Північному потоку-2" представниця Держдепу озвучила під час брифінгу з представниками Конгресу, передає ONLINE.UA з посиланням на Axios.

На цьому брифінгу члени Конгресу США звинуватили команду Байдена в м'якій позиції по "Північному потоку-2" і розкритикували санкційну політику адміністрації президента США, яка, на думку конгресменів, не зможе зупинити будівництво газопроводу. Вони стурбовані тим, що Байден відмовився від жорсткої риторики по СП-2, оскільки не захотів псувати відносини з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. Боротьбу по газопроводу вони вважають серйозним випробуванням для Байдена, і то, як він пройде його покаже, як новий президент США буде діяти щодо Росії.

Представники Держдепартаменту стверджують, що Байден не передумав блокувати Північний потік-2 і не має наміру укладати з командою Меркель таємних угод. Інформацію про секретні переговори з Берліном там назвали "обміном думками", що не має нічого спільного з переговорами. Моллі підкреслила, що адміністрація Байдена в ході звичайних дипломатичних розмов заявила про свою стурбованість з приводу трубопроводу у німців. До речі, німецька влада також заперечує існування "будь-яких брудних угод" з США, що стосуються "Північного потоку-2".

Важливо відзначити, що напередодні німецьке ділове видання Handelsblatt повідомляло, що Німеччина розглядає чотири варіанти дій по Північному потоку-2 через санкції США. За даними джерела, команда Меркель обговорює, як задовольнити претензії американців і змусити їх відмовитися від санкцій щодо компаній, що беруть участь в проєкті. Один з можливих варіантів - використовувати трубопровід як "запірний механізм", тобто припинити поставки газу по ньому, якщо Росія скоротить обсяги газу, які транспортуються через Україну. Другий варіант передбачає тимчасову зупинку будівництва на час продовження переговорів з США. Третій сценарій передбачає значне збільшення інвестицій в енергетичний сектор України і посилення співпраці в галузі енергетики. Згідно з четвертим варіантом, будівництво повинно бути завершено, незважаючи на погрози і критику проєкту, але це неминуче погіршить відносини з США.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в США почали розслідування відносно компаній, що вийшли з Північного потоку-2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?