У Данії заявили про обговорення Заходом передачі винищувачів Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

У Данії заявили про обговорення Заходом передачі винищувачів Україні

У Данії заявили про обговорення Заходом передачі винищувачів Україні
Джерело:  online.ua

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила про обговорення західними країнами питання передачі винищувачів Україні. 

Джерело:   Sky News

Захід може передати Україні винищувачі. Що відомо 

Це те, що ми обговорюємо у групі країн-союзників. Це велике бажання України, - заявила Фредеріксен.

При цьому Фредеріксен не розкрила подробиць про те, передача яких саме винищувачів зараз обговорюється.

Польща вже передала Україні винищувачі МіГ-29

За словами речника польського уряду Петра Мюллера, надання Україні винишувачів підсилить безпеку Польщі.

Він підкреслив, що польська безпека не зазнає шкоди, а тільки зміцниться в результаті відправки ЗСУ цих літаків.

Безпека виграє, тому що ми будемо тримати російський фронт далі від польських кордонів, - підкреслив Мюллер.

Спікер польського уряду зазначив, що його держава постійно зміцнює власну оборону і надає військову допомогу Україні.

Якщо хтось хоче підірвати підтримку України, то він не розуміє, що на черзі буде Польща, - наголосив Мюллер.

За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, Україні потрібен саме американський винищувач F-16, який здатен виконувати бойові завдання в тилу та на лінії фронту.

 І оскільки цей літак є на озброєнні багатьох країн, домогтися його поставки буде простіше.

Ігнат наголосив, що для успішної виконання бойових завдань, українським військовим необхідно заходити в глиб оборони окупаційної армії РФ, де розташовані ворожі системи ППО та винищувачі.

Літаки, якими сьогодні володіє Україна, на це нездатні, оскільки вже сильно застаріли.

Сучасні західні літаки змогли б завоювати перевагу в повітрі, стати надійним щитом проти ворожих крилатих ракет і дронів, крім того, ефективно і безпечно завдавати точкові удари, "душити" ППО, перебивати логістику ворога, командні пункти і т.д, - зазначив речник ПС ЗСУ.

За його словами, в ідеалі Україні потрібен універсальний багатоцільовий літак. F-16 є найкращим кандидатом, оскільки це найпоширеніший у світі літак цього класу і відповідає нашим потребам.

Літаки типу "МіГ" і "Су"не можуть ефективно збивати крилаті ракети і "шахіди". Так, періодично це вдається, але це швидше виняток, ніж правило, ефективність відверто низька. F-16 з потужним радаром і сучасними ракетами дозволить збивати ці цілі дійсно ефективно, - підкреслив Ігнат.

Він також додав, що це літак здатен  успішно працювати по наземним і морським цілям, в тому числі з дальньої відстані і має для цього широкий арсенал озброєння.

При цьому роздобути F-16 буде простіше, ніж більш нові літаки, оскільки зараз деякі країни почали переозброювати свої ВПС і тому позбавляються від "шістнадцятих". За словами Ігната, українські аеродроми вже зараз готові приймати цей тип літака.

Для захисту такої великої держави як Україна нам потрібно приблизно 200 багатоцільових літаків, щоб сформувати 4-5 бригад, - наголосив Ігнат.

За його словами, зараз в Україні 5 винищувальних бригад, бригада штурмовиків, бригада бомбардувальників і транспортні бригади. Але оскільки F-16 - це універсальний літак, який здатний виконувати більшість цих завдань, то загальна чисельність бойової авіації може стати нижче, ніж сьогодні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?