У ГУР мають докази підриву армією РФ Каховської ГЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

У ГУР мають докази підриву армією РФ Каховської ГЕС

У ГУР мають докази підриву армією РФ Каховської ГЕС
Джерело:  online.ua

За словами представника Головного управління розвідки Міноборони України Андрія Юсова, в них є докази використання військовими злочинцями армїі РФ вибухівки під час підриву Каховської ГЕС.

Джерело: "Суспільне"

У ГУР є докази підриву російськими військовими злочинцями Каховської ГЕС 

Сценарії можуть бути різні. Але висновки попередні: фахівці не бачать причин думати, що дамба "втомилася". Є й інші чинники. Так. Була задіяна вибухівка, - підкреслив Юсов.

Між тим президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача на тлі підриву злочинною армією Каховської ГЕС.

Доповіді військового командування. Детально розібрали ситуацію на фронті та готовність наших сил до подальших дій. Готовність - максимальна, - зазначив президент.

Зеленський також додав, що під час засідання було зроблено висновок, що російські військові злочинці влаштували навмисний підрив дамби Каховської ГЕС, однак росіяни діяли хаотично і допустили затоплення власної військової техніки.

Водночас підрив дамби не вплинув на спроможність України деокуповувати власні території, - зазначив президент.

Глава держави також наголосив, що Росія має понести відповідальність за створення екологічної катастрофи внаслідок підриву ГЕС.

Ми підключаємо всіх: на рівні глав держав, голів урядів. Питання передусім не про допомогу, а щоб зафіксували. Це велика різниця, - пояснив президент.

Він зазначив, що Україна поінформувала про черговий злочин Росії країни Європейського Союзу й НАТО, ініціює скликання засідання Ради Безпеки ООН, а також звертатиметься до Міжнародного кримінального суду.

На наш погляд, це злочин, Генеральна прокуратура вже зареєструвала це. Він буде з доказами. Є сучасна класифікація - екоцид. Ми працюватимемо в цьому напрямі. Це дуже важливий момент, на який я хотів би, щоб міжнародна спільнота звернула увагу, - наголосив Зеленський.

Він висловив сподівання, що на злочин екоциду відреагують країни Латинської Америки та Азії, а також відповідні міжнародні організації.

Я думаю, що тут має бути передусім кримінальна відповідальність. Повинні реагувати міжнародні інституції, включно з Міжнародним кримінальним судом, - зазначив глава держави.

Що відомо про наслідки затоплення після підриву ГЕС 

За інформацією керівника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, рівень води продовжує збільшуватись і підтоплювати населені пункти на Херсонщині.

Вода продовжує прибувати та підтоплювати населені пункти Херсонщини. Наразі відомо про 71 підтоплений будинок. Тільки у селі Тягінка підтоплено два мости на 33 житлові будинки. У Бургунці три оселі опинилося у воді. В Одрадокам'янці підтоплено міст, через що ускладнено під’їзд до населеного пункту. У селище Козацьке Каховського району затоплено три десятки домівок, - зазначив Прокудін.

Він також розповів про евакуацію цивільного населення, яка триває.

Для цього задіяно 50 автобусів і велика кількість волонтерів, особового складу поліції та ДСНС, військових адміністрацій. Напрацьовуємо додаткові маршрути евакуації та розміщення населення. Станом на 15.30 евакуювали 1 тис. 328 людей. Зокрема, мікрорайон Острів у Херсоні, допомогли покинути майже 1200 мешканцям цю зону. Нагодовані та розміщені в гуманітарних центрах 136 осіб. Потягом евакуювали 43 херсонці, з них 3 дитини. За допомогою волонтерів, автотранспортом вивезли 114 людей, 15 з яких діти, - наголосив Прокудін.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?