У команді Зеленського звинуватили МВФ в обмані
Категорія
Економіка
Дата публікації

У команді Зеленського звинуватили МВФ в обмані

У команді Зеленського звинуватили МВФ в обмані
Джерело:  online.ua

Влада України і експерти МВФ так і не змогли домовиться про виплату другого кредитного траншу за програмою stand by. Серед проблемних питань, зокрема, залишилися прийняття законів про Вищу раду правосуддя і НБУ, про незалежну роботу НАБУ і САП, відмова від обмеження тарифів, введених цієї зими на енергоринку. В Офісі президента України запевняють, що у МВФ і української влади однаковий погляд на принципові речі і вимоги Фонду. Однак радник глави ОПУ Тимофій Милованов вважає, що МВФ тактовно обдурив Україну і навмисне заявив про провальне завершення місії в Україні перед візитом президента Володимира Ззеленского в ОАЕ, щоб створити негативний фон цього візиту і підірвати імідж українського лідера. Милованов вважає, що МВФ повинен відповісти, чому вирішив повідомити про закінчення роботи саме перед візитом Зеленського і української делегації в ОАЕ. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Громадське.

"Нас десь обманули, але обдурили тактично, поставили в складну ситуацію, коли ми прилетіли в Емірати з цією негативною новиною з приводу місії (МВФ - ред.), яку розтягнули російські ЗМІ, і це відчувалося в Еміратах", - заявив Милованов .

Радник глави ОПУ пояснив, що в МВФ обіцяли надати пресреліз за результатами місії в Україні перед публікацією, але не зробили цього. Тому українська влада не змогла оперативно надати свою позицію з цього питання, і що виниклий вакуум миттєво заповнився російською пропагандою. Колишній міністр економіки і розвитку України вважає, що МВФ повинен відповісти, чому повідомив про завершення роботи саме перед візитом в ОАЕ української делегації.

"Відповіді немає і, по суті, вони не повинні її давати, але питання залишається відкритим - випадковість це чи ні. Ми не папуаси, і нас не можна ганяти і обманювати", - підкреслив Милованов, який вважає, що Україні пора відмовитися від комплексу неповноцінності і не приймати за замовчуванням всі заяви МВФ, що офіційний Київ нібито завжди робить все неправильно.

Нагадаємо, місія МВФ, яка приїжджала до Києва для перегляду програми кредитування і виплати нового кредитного траншу, завершила роботу в Україні 13 лютого, в той день, коли президент Зеленський вилетів в ОАЕ на важливі переговори про двостороннє співробітництво. Домовленостей по кредитному співробітництву досягти не вдалося. У Фонді вимагають більшого прогресу за всіма раніше висунутим умовам. Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман уточнив, що представники Фонду вимагають від влади Ураїни виконання важливих умов щодо просування антикорупційних реформ та посилення управління НБУ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Раді допускають, що Україна в 2021 році може залишитися без кредитного траншу МВФ, що не стане для нашої країни катастрофою. Глава фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев також натякнув, що Фонд перейшов "червоні лінії" в своїх нових вимогах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?