У Косово вимагають збільшення військового контингенту НАТО на тлі загострення відносин із Сербією
Категорія
Світ
Дата публікації

У Косово вимагають збільшення військового контингенту НАТО на тлі загострення відносин із Сербією

У Косово вимагають збільшення військового контингенту НАТО на тлі загострення відносин із Сербією
Джерело:  online.ua

На тлі загострення відносин між Косово та Сербією прем'єр-міністр країни Альбін Курті закликав НАТО збільшити військову присутність у Косово.

Джерело:  Welt

Що відомо про ситуацію на тлі загострення конфлікту між Сербією та Косово 

Значне збільшення кількості солдатів і військової техніки НАТО в нашій країні покращило б безпеку і мир в Косово і в усьому регіоні Західних Балкан, - зазначив Курті.

За його словами, наразі влада Косово значно збільшує власні витрати на оборону і нарощує кількість військового контингенту.

Збільшення кількості солдатів у складі миротворчих сил НАТО KFOR підтримало б наші оборонні зусилля, - підкреслив очільник уряду Косово.

В даний час в Косово розгорнуто близько 3 тис 800 солдатів KFOR, близько 70 з яких є німцями. Згідно з рішенням Бундестагу, до колишньої південної сербської провінції можуть бути направлені до 400 німецьких рятувальників.

Німецькі солдати, безумовно, вітаються в Косові, - зазначив Курті.

Бундесвер присутній в Косові вже 23 роки, і за цей час між ними і місцевим цивільним населенням ніколи не виникало жодних проблем. Колишній німецький табір KFOR у Прізрені перетворився на інноваційний парк з численними успішними компаніями.

Минулої середи погіршилася безпекова ситуація в конфлікті між Сербією і Косово. У відповідь на зведення численних дорожніх барикад на сербській стороні Косова уряд у Приштині тимчасово закрив найважливіший прикордонний перехід.

Косовські сили безпеки та солдати KFOR зазнали кількох нападів, в тому числі із застосуванням вогнепальної зброї.

Після закликів ЄС і США до деескалації, глава Сербії Александар Вучич домігся демонтажу дорожніх барикад у четвер, і ситуація заспокоїлася.

Однак, на думку експертів, напруженість ще далеко не вичерпана.

16 барикад в чотирьох північних громадах Косова і люди в масках на обличчях, з емблемами найманців "Вагнера" і "Нічних вовків" на темній уніформі, які розмахують прапорами з написом "Моліться Богу і тримайтеся за Росію", чітко вказують на необхідність введення додаткових військ НАТО, так само як і накопичення сербських військ і артилерії вздовж косовського кордону, а також постійні зловісні заяви з боку сербських і російських чиновників, - наголосив Курті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?