У МОН відповіли, чи впроваджуватимуть 12-річну школу в 2024 році
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОН відповіли, чи впроваджуватимуть 12-річну школу в 2024 році

У МОН відповіли, чи впроваджуватимуть 12-річну школу в 2024 році
Джерело:  online.ua

У Міністерстві освіти і науки уточнили, що перехід на 12-річну систему шкільної освіти поки не планується. Поки немає достатніх фінансових ресурсів.

Джерело: Міністерство освіти і науки

Чи переходитиме Україна на 12-річну систему шкільної освіти

У Міністерстві освіти і науки України повідомили, що згідно із Законом України “Про освіту”, перехід на 12-річну систему шкільної освіти має відбутися у 2027 році. Це відбудеться у рамках реформи Нової української школи.

Повідомляється, що наразі експерти тільки починають розробляти державний стандарт про профільну старшу школу. Цей документ визначатиме, яким буде навчання у старших класах.

Тож наразі не можна говорити про будь-яке прискорення переходу на 12-річне навчання, оскільки освітній процес повинен бути послідовним і безперервним, – зазначили у МОН.

Також, у міністерстві наголошують, що такий перехід потребує значних фінансових ресурсів, яких в бюджеті поки не передбачено.

Освітні втрати, спричинені ковідом і повномасштабною війною, — це однозначно великий виклик для української системи освіти. МОН разом із низкою профільних експертів шукає різні варіанти для його подолання, однак прискорений перехід на 12-річну систему шкільної освіти нині не розглядається, – додали в МОН.

В Україні пропонують перейти на 12-річну систему шкільної освіти з 2024 року

З 2024 року українські школи пропонують перевести на 12-річну систему освіти. Це вирішило б проблему освітніх втрат, яких зазнала держава через війну та пандемію COVID-19.

Україна і так мала перейти на 12-річну систему з 2027 року, але голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак пропонує зробити це раніше.

За його словами, 12-річне навчання у школі допоможе збалансувати освітню програму таким чином, щоб врахувати усі пропущені заняття (через повітряні тривоги, відсутність електроенергії, відсутність інтернету), врахувати перехідний період на кожному рівні. Також це допоможе підготуватися до 2027 року, коли має відбутися повноцінне запровадження профільної старшої школи.

Голова ДСЯОУ закликав представників української влади поговорити з міжнародними донорами, які готові надати фінансування освітній системі України, щоб підтримати один рік запровадження 12-річної системи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?