У МОЗ хочуть з'ясувати точну кількість українців, що перехворіли на COVID-19
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ хочуть з'ясувати точну кількість українців, що перехворіли на COVID-19

У МОЗ хочуть з'ясувати точну кількість українців, що перехворіли на COVID-19
Джерело:  online.ua

В Міністерстві охорони здоров’я спланували проведення дослідження, яке встановить поточну кількість громадян з імунітетом від коронавірусу COVID-19 - фактично тих, хто перехворів.

Джерело: брифінг МОЗ

За словами заступниці міністра охорони здоров’я Світлани Шаталової, відповідне дослідження проводитимуть за двома етапами. На першому з них добровольці отримають результати безкоштовних тестів на антитіла до інфекції.

Передбачається, що повністю урядовий проєкт завершать до літа.

“МОЗ та Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка за участі Центру громадського здоров'я розпочнуть сероепідеміологічне дослідження розповсюдженості в українців штамів та антитіл до коронавірусу SARS CoV 2”, - наголосила Шаталова.

Медичні експерти запланували:

  • оцінити стан популяційного імунітету населення,

  • визначити найвразливіші до інфікування групи,

  • з'ясувати доступ до тестування,

  • виявити частку безсимптомних випадків серед дорослого населення,

  • з'ясувати можливі фактори ризику.

Під час першого етапу дослідження перш за все збиратимуть дані. Спеціально сформовані мобільні бригади з соціологічних працівників та медиків за згодою респондентів проведуть опитування, а також братимуть кров для тестів на антитіла, імуноглобуліни M і G.

На другому етапі отримані дані аналізуватимуть. Зокрема, передбачено створення репрезентативних для всієї України статистичних результатів.

Згідно з попередніми планами, дослідження охопить до 9 тисяч громадян України різноманітного віку, статі. Їх обиратимуть випадково.

“Так ми зможемо побачити ціліснішу картину, долучивши інформацію про тих людей, які хворіли безсимптомно або з різних причин не звертались до лікаря по допомогу”, - вважає Шаталова.

Ймовірніше, плани МОЗ все одно не продемонструють всіх, хто реально перехворів, оскільки не встановлено стовідсотково, скільки зберігається імунітет в різних людей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?