У МЗС України не розглядають перейменування Грузії за прикладом Литви
Категорія
Політика
Дата публікації

У МЗС України не розглядають перейменування Грузії за прикладом Литви

У МЗС України не розглядають перейменування Грузії за прикладом Литви
Джерело:  online.ua

Українська влада не розглядають варіант перейменування Грузії в Саркатвело, як це нещодавно зробила Литва. У МЗС України пояснили, що поки це питання не стоїть на порядку денному відносин України і Грузії, та й грузинська сторона не зверталася з офіційним проханням. Важливо відзначити, що на перейменування Грузії в Сакартвело наполягають самі грузини, оскільки сьогоднішню назву вважають русифікованою. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ВВС Україна.

"Питання зміни назви Грузії поки не стоїть на порядку денному відносин України і Грузії. Грузинська сторона не зверталася в МЗС України з проханням почати використання в офіційних документах назву Сакартвело", - прокоментували в МЗС ймовірність перейменування держави Закавказзя.

Як відомо, 11 січня 2021 року Литва остаточно перейменувала Грузію в Сакартвело. Назву Грузія в публічному просторі, як і раніше, можна вживати, але в офіційних документах литовська влада більше не буде використовувати колишню назву. Уряд Грузії в свою чергу затвердив нову назву Литви в грузинській мові - Летува.

Нагадаємо, в Грузії вже майже 20 років озвучують заклики до інших країн про перейменування країни. Це сталося на тлі погіршення відносин з Росією. Жителі Грузії асоціюють назву країни з роками поневолення в складі Росії та СРСР.

Важливо додати, що Литва, яка узаконила назву Сакартвело замість Грузії, готова також перейменувати Білорусь, якщо про це попросить сусідня країна. Зараз офіційно сусідню країну в Литві називають Білоруссю. Але міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс після переговорів з головною білоруської опозиціонеркою Світланою Тіхановською заявив, що назва Білорусі відсилає країну до Росії і стверджує розуміння її як частини РФ.

"Білорусь означає "Біла Русь", а не Росія, і це повинно бути відображено в назві, яку ми використовуємо. Якщо білоруси висловлять таке побажання, то ми обов'язково розглянемо це питання, так само, як ми вже змінили назву Грузії на Сакартвело", - пояснив свою позицію литовський міністр.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Лукашенко вирішила перейменувати Україну. У новинах білоруського державного телеканалу Україну підписали як "колишню радянських республіку". Назад в СРСР білоруський канал "повернув" і Польщу, і Литву.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?