У МЗС України відповіли Кремлю на пропозицію щодо ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

У МЗС України відповіли Кремлю на пропозицію щодо ОРДЛО

У МЗС України відповіли Кремлю на пропозицію щодо ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна постійно шантажує офіційний Київ обміном полоненими, домагаясь, щоб українська делегація в ТКГ пішла на поступки по Донбасу. Але 16 січня бойовики ОРДЛО несподівано для всіх погодилися передати владі України полонених українців, причому в односторонньому порядку. Правда, не за встановленою процедурою, а через кума Путіна і главу політради проросійської партії "ОТЗЖ" Віктора Медведчука. У МЗС Росії визнали, що за цим рішення стоїть Кремль. В українській делегації ТКГ миттєво відреагували і назвали ці дії черговою провокацією. 20 січня на обурливу пропозицію Кремля відповіли в МЗС України. У дипвідомстві назвали її ударом по нормандському формату. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС України.

"Рішення Російської Федерації передати не Україні, а приватній особі Віктору Медведчуку групу українських громадян, які тривалий час утримували на тимчасово окупованій території в Донецькій і Луганській областях, грубо і відверто порушує усталені механізми вирішення таких гуманітарних питань. Цей крок РФ є ударом по нормандському формату і Тристоронній контактній групі, які ведуть системну роботу щодо забезпечення звільнення утримуваних в зв'язку з конфліктом людей ", - йдеться в повідомленні МЗС.

У відомстві звернули увагу на те, що цією пропозицією Росії також свідомо і публічно знижує роль ОБСЄ в питанні обміну полоненими. У МЗС нагадали, що цей показовий і цинічний виступ Кремля відбувся в період візиту в Україну міністерки закордонних справ Швеції Анн Лінде, яка в даний момент є діючою головою ОБСЄ.

"Вимагаємо від Російської Федерації неухильного дотримання всіх домовленостей, досягнутих в нормандському форматі, зокрема щодо забезпечення безперешкодного доступу Міжнародного комітету Червоного хреста до українських військовополонених і заручників на тимчасово окупованих Росією територіях України, а також звільнення всіх утримуваних в зв'язку з конфліктом людей" , - підкреслили в МЗС.

Як відомо, про намір бойовиків ОРДЛО в односторонньому порядку передати полонених Україні через Медведчука повідомили сепаратистські ЗМІ 16 січня. У їхніх повідомленнях говорилося, що бойовики 18 січня готові передати жінок, літніх і страждаючих важкими захворюваннями осіб, які не воювали в складі українських військ. Глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що це рішення бойовики ОРДЛО ухвалили за підтримки російського керівництва. І за це, як вважає російський міністр, офіційний Київ повинен бути вдячним.

Нагадаємо, останній обмін полоненими між Україною, Росією і бойовиками ОРДЛО відбувся в квітні 2020 року. З полону терористів "ДНР" і "ЛНР" тоді звільнили 20 українців. Офіційний Київ передав 14 осіб. 29 грудня минулого року Україні вдалося домогтися першого великого обміну полоненими - тоді Київ повернув 124 людини. За даними СБУ, в полоні у бойовиків перебувають ще не менше 200 українців і в Мінських угодах прописаний пункт щодо обміну за формулою "всіх на всіх". Але команда Путіна категорично відмовляється на такий обмін і тим самим зриває домовленості, в чому регулярно звинувачує українську владу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що б ойовики ОРДЛО задумали новий референдум про статус Донбасу. При цьому голосування вони хочуть провести за підтримки ООН.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?