У НАТО прокоментували вибухи на газопроводах РФ Північний потік
Категорія
Світ
Дата публікації

У НАТО прокоментували вибухи на газопроводах РФ Північний потік

У НАТО прокоментували вибухи на газопроводах РФ Північний потік
Джерело:  online.ua

Представники НАТО вважають витоки газу на російських трубопроводах "Північний потік" та "Північний потік-2" результатом диверсії. 

Джерело: сайт НАТО

В НАТО заявляють про диверсії на газопроводах Північний потік 

Вся доступна на цей час інформація вказує на те, що це - результат навмисних, безрозсудних та безвідповідальних диверсійних актів. Ці витоки створюють ризики для судноплавства і завдають значної шкоди навколишньому середовищу, - зазначають представники НАТО.

В Альянсі пообіцяли відреагувати на будь-яку навмисну атаку на критичну інфраструктуру.

Ми, як союзники, взяли на себе зобов'язання готуватися, стримувати та захищатися від примусового використання енергії та інших гібридних тактик державними та недержавними суб'єктами. Будь-який навмисний напад на критично важливу інфраструктуру союзників буде зустрінутий єдиною та рішучою відповіддю, - йдеться у повідомленні НАТО.

При цьому міністр оборони Естонії Ханно Певкур зазначив, що вибухи на власних газогонах, скоріш за все, влаштував Кремль з метою відвернути увагу країн Заходу від війни в Україні.

Росія хотіла б, щоб європейські країни, союзники НАТО займалися своїми внутрішніми справами. Це все для того, щоб Росія могла спокійно займатися Україною, - припускає міністр.

При цьому він додав, що в певний момент газопровід доведеться лагодити і це вимагатиме охорони. Тому є небезпека, що цими діями РФ закриє доступ до Балтійського моря.

А тепер уявіть: одного прекрасного дня в міжнародних ЗМІ з'являється новина про те, що російські військові кораблі прямують у Данські протоки для охорони на час ремонту трубопроводу, і, сюрприз-сюрприз, створюють там якийсь міхур ППО, тим самим закриваючи доступ у Балтійське море. Росія не робить жодного кроку без стратегічного інтересу, - зазначив Певкур.

Журналісти видання CNN повідомляють, що у районах витоку газу на російських трубопроводах були помічені кораблі ВМФ РФ.

Слідство встановить, чи причетні російські судна до вибухів на газопроводах.

Двоє представників західної розвідки та ще одне джерело видання заявили, що європейська служба безпеки у понеділок та вівторок помітила російські кораблі поблизу місць витоків. При цьому минулого тижня неподалік цих районів також були помічені підводні човни РФ.

Поки що неясно, чи мали судна якесь відношення до вибухів. Ці фактори вивчатимуть слідчі.

За словами датського військового чиновника, російські кораблі регулярно працюють у цьому районі, а їхня присутність не обов'язково вказує на те, що Росія причетна до підривів.

Ми бачимо їх щотижня. Російська діяльність у Балтійському морі посилилася останніми роками. Вони досить часто перевіряють нашу поінформованість - як у морі, так і в повітрі, - зазначив співрозмовник видання.

Розслідування проводять Данія та Швеція, але огляд місць вибухи поки не провели, оскільки триває витік газу. Розслідування може тривати два тижні. При цьому співрозмовники видання зазначають, що головним підозрюваним все ж таки залишається Росія.

Важко уявити собі будь-якого іншого гравця в регіоні, який має можливості та інтерес для проведення такої операції, - зазначає військовий посадовець з Данії.

Автори матеріалу вказують на те, що Росія могла б піти на такий крок, щоб погіршити енергетичну ситуацію в Європі.

На думку представників західної розвідки, глава Кремля Володимир Путін робить ставку на те, що наближення зими змусить європейців виступити проти стратегії економічної ізоляції Росії, а також зменшити витрати на підтримку України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?