У Німеччині заперечують ймовірність подальшого використання "Північного потоку"
Категорія
Політика
Дата публікації

У Німеччині заперечують ймовірність подальшого використання "Північного потоку"

У Німеччині заперечують ймовірність подальшого використання "Північного потоку"
Джерело:  online.ua

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен наголосила, що офіційний Берлін вже ні в якому разі не розглядає подальшу можливість використання російського газопроводу "Північний потік".

Джерело: інтерв'ю  Фельдгузен виданню "Kyiv not Kiev"

Німеччина не планує використати Північні потоки 

За словами Фельдгузен, залежність Німеччини від газу з РФ значно зменшилась після початку розв'язаної Кремлем війни проти України.

Наша залежність від російського газу зменшилася з понад 50% до 9% або близько того. Це те маленьке, що все ще проходить через українську ГТС. "Північний потік-2" був завершений, "Північний потік-1" був закінчений Росією, яка тиснула на нас, - зазначила посол Німеччини в Україні.

За її словами, німецький уряд добре впорався із проблемою обмеженного використання газу в умовах обмежень транзиту з РФ.

Зокрема, німецький дипломат зазначила, що в Німеччині вдалось уникнути відключень електроенергії та зберегти тепло в будинках.

Ще ми побудували два LNG-термінали у рекордно короткі строки. Якби не війна Росії проти України, ми ніколи б не переключилися так швидко на інші джерела, - підкреслила Фельдгузен.

Вона додала, що Європа в цілому хоче позбавитися від російської енергетичної залежності.

Зокрема, за оцінками аналітиків Міжнародного енергетичного агентства, країни ЄС у достатній кількості забезпечені газом на зиму, однак можуть зіткнутись із дефіцитом у наступному році у разі скорочення поставок з РФ.

Незважаючи на те, що Росія скоротила поставки газу в цьому році, Європа запобігла гострому дефіциту і почала зиму з переповненими резервуарами для зберігання газу - частково завдяки надзвичайним заходам ЄС щодо заповнення сховищ, а також завдяки щасливому випадку з теплою погодою і високими цінами на газ, які знизили попит на паливо, - йдеться уматеріалі видання Reuters.

Проте наступний рік може стати ще більш жорстким випробуванням, ніж енергетична криза, яка цього року призвела до того, що рахунки за паливо для європейських домогосподарств різко зросли.

Якщо Росія скоротить невелику частку газу, яку вона все ще постачає до Європи, а попит на газ у Китаї відновиться після падіння, спричиненого карантином через COVID-19, ЄС може зіткнутися з дефіцитом газу в 27 мільярдів кубометрів у 2023 році, - зазначають аналітики МЕА.

За даними ЄС, загальне споживання газу в ЄС в 2021 році становило 412 млрд кубометрів.

Потенційний дефіцит можна було б запобігти, розширивши субсидії та політику економії енергії шляхом реконструкції певних будинків та заміни опалення на основі викопного палива тепловими насосами, одночасно просуваючись вперед у реалізації планів ЄС щодо масового розширення відновлюваної енергетики, - йдеться у звіті експертів Міжнародного енергетичного агентства.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?