У Путіна заявили про співпадіння позицій зі США у питаннях про статус Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У Путіна заявили про співпадіння позицій зі США у питаннях про статус Донбасу

У Путіна заявили про співпадіння позицій зі США у питаннях про статус Донбасу
Джерело:  online.ua

Заступник держсекретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд провела зустріч із заступником керівника адміністрації президента РФ Дмитром Козаком. Сторони домовилися в подальшому провести серію консультацій щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Джерело: ТАСС

«Під час переговорів було підтверджено озвучену в Женеві позицію США, що без узгодження майбутніх параметрів автономії або іншими словами особливого статусу Донбасу в складі України істотний прогрес у врегулюванні конфлікту навряд чи можливий. З урахуванням збігу підходів у цій принциповій позиції домовилися про продовження взаємних консультацій», - заявив Козак.

За попередньою інформацією, крім зустрічі з Козаком, у Нуланд в рамках візиту в Москву заплановано також зустріч з помічником президента Володимира Путіна Юрієм Ушаковим.

Коментуючи підсумки переговорів з Козаком, Нуланд сказала, що вони пройшли «дуже продуктивно». На даний момент сторони підтвердили статус Мінських угод, як єдиної основи для регулювання ситуації на Донбасі.

Варто нагадати, що з моменту призначення Нуланд на посаду помічниці держсекретаря в 2013 році, в Росії з деяким скептицизмом сприймали її діяльність. Вона доволі часто ставила питання про посилення санкцій щодо РФ через війну на Донбасі. Крім того, в статті від червня 2020 року чиновниця припустила, що успіх Кремля на міжнародній арені – це лише наслідок зайвої м’якості з боку Вашингтона.

Позиція України щодо особливого статусу Донбасу

Закон про особливий статус Донбасу в Україні був прийнятий в рамках Мінських домовленостей 16 вересня 2014 року. Він передбачає особливий порядок місцевого самоврядування двох східних областей країни, що опинилися в епіцентрі російсько-української війни. У 2017, 2018, 2019 і 2020 роках закон продовжували на термін до наступного року. Станом на сьогодні, фактично, закон продовжений до 31 грудня цього року.

Варто відзначити, що з самого початку в Україні закон про особливий статус Донбасу сприйняли з певним застереженням. Зокрема, політичні аналітики бачать в ньому згоду офіційного Києва на створення окупаційними адміністраціями так званих загонів народної поліції. Фактично, це легалізація незаконних збройних формувань.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?