У Раді пропонують адмінвідповідальність за сексизм: які покарання вводить законопроєкт
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді пропонують адмінвідповідальність за сексизм: які покарання вводить законопроєкт

У Раді пропонують адмінвідповідальність за сексизм: які покарання вводить законопроєкт
Джерело:  online.ua

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт, який встановлює адміністративну відповідальність за прояви сексизму. Передбачається, що такі порушення призведуть для винуватця до штрафу чи навіть арешту. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт парламенту.

За оприлюдненими даними, авторами законопроєкту №4599 стала група депутатів від фракції "Слуга народу". Документ пропонує розширити статтю 173-2 Кодексу про адміністративні правопорушення поняттям "вчинення сексизму".

Згадана стаття перш за все стосується домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису, неповідомлення про місце свого тимчасового перебування. Порушення її веде до штрафу від 170 до 340 гривень, громадських робіт від 30 до 40 годин, або навіть до адміністративного арешту до семи діб. Повторний інцидент призведе до штрафу між 340 та 680 гривень, роботами від 40 до 60 годин, або до 15-днівного арешту.

"Опрацьовувати" випадки сексизму має поліція. Покарання чекатиме на порушника у піврічний термін від моменту виявлення, однак не пізніше двох років від самого інциденту.

"Напрацьований законопроєкт спрямований на встановлення адміністративної відповідальності, строків накладення адміністративного стягнення у разі вчинення сексизму, а також наділення органів внутрішніх справ, зокрема Національної поліції України, повноваженнями здійснення адміністративного затримання щодо особи, яка вчинила таке адміністративне правопорушення. Отже, зазначені новели гарантують ліквідацію відповідних прогалин на законодавчому рівні", - говориться у пояснювальній записці.

Серед розробників проєкту нардеп Олександр Корнієнко, який сам отримав хвилю критики за сексистські висловлювання торік. Наприклад, він припустив вираз "баба вообще рабочая, как корабельная сосна" під час бесіди з колегою Давидом Арахамією.

Як повідомляв ONLINE.UA, 16 січня в Україні набула чинності 30-та стаття закону"Про забезпечення функціонування української мови як державної". На побутовому рівні це означає, що першою та головною мовою для обслуговування споживачів стане саме державна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?