У Раді вигадали, як приборкати проблему "двійників" на виборах
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді вигадали, як приборкати проблему "двійників" на виборах

У Раді вигадали, як приборкати проблему "двійників" на виборах
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт, головна мета якого полягає у приборканні проблеми так званих кандидатів-двійників на виборах різного рівня в Україні.

Джерело: сайт парламенту

Проєкт під номером №6046 пропонує для боротьби з негативним феноменом внести зміни до Виборчого кодексу. Йдеться зокрема про кандидатів, які змінювали прізвища.

Авторами документа стала одразу група народних депутатів, а також серед заявлених - спікер парламенту Дмитро Разумков.

Згідно з пояснювальною запискою, проведення в Україні різноманітних виборів завжди супроводжується проблемами з маніпулятивними й брудними політичними технологіями. Саме до таких належать двійники-кандидати, які володіють на момент реєстрації на голосування схожими конкурентські прізвища та інколи ще й ім’я.

Це своєю чергою спричиняє ефект спойлеру, коли голоси розпорошуються поміж кандидатами з одним прізвищем, а конкурент натомість отримує знижену підтримку через плутанину. На це також чимало впливає розміщення прізвищ у бюлетені - двійників бажають поставити якомога вище перед “реальним” кандидатом.

“Розробка цього проєкту закону зумовлена необхідністю запровадження правового механізму боротьби з “брудною виборчою технологією” – використання “кандидатів-двійників”, забезпечення реалізації встановлених законодавством принципів публічності і відкритості виборчого процесу та запобігання зловживанням кандидатами щодо введення виборців в оману стосовно своєї особистості шляхом зміни прізвища та/або імені (імен), по батькові”, - звернули увагу автори.

В цілому законопроєкт покликаний удосконалити виборче законодавство для вирішення проблеми інформування виборців щодо осіб кандидатів, які упродовж останніх 5 років до моменту висування змінювали прізвище чи ім’я.

Передбачається, що такі дані необхідно буде вносити безпосередньо на інформаційні плакати, буклети, а також у бюлетень і відомості, як оприлюднює Центральна виборча комісія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?