У родини президента Казахстану Токаєва знайшли приховані зв'язки з Росією
Категорія
Політика
Дата публікації

У родини президента Казахстану Токаєва знайшли приховані зв'язки з Росією

У родини президента Казахстану Токаєва знайшли приховані зв'язки з Росією
Джерело:  online.ua

У журналістському розслідуванні з’ясували, що колишня дружина президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва має бізнес у РФ, а син чинного очільника держави отримав освіту в Дипломатичній академії Міністерства закордонних справ РФ.

Джерело: розслідування Радіо Свобода

Зв’язки Токаєва та РФ

Журналістам вдалося знайти інформацію про колишню дружину Токаєва, вона є росіянкою. Вона, ймовірно, мала бізнес в Москві у 2000-х, який займався здачею житла в аренду.

у 2011 році Надія Токаєва була почесним президентом Жіночої гільдії ООН — її чоловік на той час працював заступником генерального секретаря ООН та генеральним директором відділення ООН у Женеві.

У грудні 2021 року російський Фонд боротьби з корупцією опублікував сюжет про те, як Росреєстр прибирає зі своєї бази даних імена та прізвища високопосадовців.

У розслідуванні йдеться і про колишню дружину Касим-Жомарта Токаєва та її сина Тимура. У старих виписках з Росреєстру їхні імена були зазначені в якості власників квартир у центрі Москви (площею 199 та 170 квадратних метрів), але з 2020 року власником цього житла значиться «Російська Федерація». Формально єдиним поясненням цього може бути тільки те, що президент Токаєв є кадровим співробітником російських спецслужб», — йдеться у розслідуванні.

Сину Токаєва Тимуру 37 років. З’ясовано, що у 2016 році він був одним із членів ради директорів російського ВАТ Маяк, яке займалося будівництвом нерухомості.

У документах компанії знайшли інформацію про чоловіка.

«Освіта — вища. Кандидат політичних наук. Коледж Леман, Женева, Швейцарія — диплом загальноосвітнього коледжу Вебстерський університет, Бельвю, Швейцарія. Дипломатична академія Міністерства закордонних справ РФ, - йдеться у документі.

Також журналісти знайшли дисертацію Тимура Токаєва, яку він захистив в академії МЗС РФ у 2009 році: «Стратегія Республіки Казахстан щодо Заходу. Національні інтереси, пріоритети, напрямки». Прізвище Назарбаєва згадується у ньому 112 разів на 215 сторінках. Володимир Путін зустрічається один раз.

«Росія — єдиний союзник Казахстану», — писав у дисертації Токаєв-молодший.

Виходить той факт, що Москва одразу відгукнулася на заклик президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва ввести війська ОДКБ для придушення протестів у країні, не має дивувати, вважають автори розслідування.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?