В Росії також зняли з літака відомого опозиціонера Пивоварова
Категорія
Світ
Дата публікації

В Росії також зняли з літака відомого опозиціонера Пивоварова

В Росії також зняли з літака відомого опозиціонера Пивоварова
Джерело:  online.ua

Пізно вночі 31 травня стало відомо, що колишнього виконавчого директора руху "Відкрита Росія" Андрія Пивоварова зняли з літака та доставили у відділ Федеральної служби безпеки Росії.

Джерело: "Медуза"

В РФ затримали опозиціонера Пивоварова

Варто звернути увагу на те, що Андрій Пивоваров раніше очолював рух "Відкрита Росія", який нещодавно припинив свою діяльність і закрив всі відділення в регіонах.

Це опозиціонер вирішив зробити, щоб уникнути можливого переслідування членів руху.

Як стверджує сам політик, силовики зняли його з літака в аеропорту "Пулково". Він мав намір летіти на відпочинок, пройшов митницю та вже сидів у літаку.

Що важливо розуміти, працівники ФСБ зупинили літак, коли він вже почав рух на злітній смузі.

Команда Пивоварова заявила, що, за свідченнями ФСБ, опозиціонер, мовляв, перебуває у розшуку, хоча в базі даних МВС дані про це відсутні.

"Затриманий не знає, з чим пов’язано його затримання та припускає, що воно має політичне підґрунтя. Адвоката до нього не пустили", - йдеться в повідомленні.

Що відомо про рух "Відкрита Росія"

Рух "Відкрита Росія" був заснований 20 років тому році з ініціативи Михайла Ходорковського.

За словами російських журналістів, "Відкриту Росію" офіційно не внесли до списку "небажаних організацій". Такий статус мають Open Russia Civic Movement і OR (Otkrytaya Rossia), пов'язані з Михайлом Ходорковським.

У 2019 році "Відкрита Росія" офіційно заявила про самоліквідацію, після чого керівництво заснувало іншу структуру з аналогічною назвою, однак не отримало реєстрацію в Мін'юсті. Правоохоронні органи пов'язують "Відкриту Росію" з Open Russia Civic Movement.

Коротко про вимушену посадку Ryanair у Мінську та затримання білоруського опозиціонера Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко. Варто зазначити, що лайнер розвернули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції.

  • У Nexta кажуть, що за висунутими звинуваченнями Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Лідерка опозиції Білорусі Світлана Тихановська вимагає жорсткої реакції міжнародної спільноти на "захоплення" літака режимом Лукашенка. Закликає закрити небо Білорусі для цивільної авіації. Її підтримує президент Литви, керівництво Латвії, Естонії та Австрії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?