У Сербії люди повстали проти проросійського президента Вучича — відео
Категорія
Світ
Дата публікації

У Сербії люди повстали проти проросійського президента Вучича — відео

У Сербії люди повстали проти проросійського президента Вучича — відео
Джерело:  online.ua

У Белграді триває наймасштабніша акція протесту "Сербія проти насильства" — тисячі людей почали виходити на вулиці після двох масових розстрілів на початку травня та вимагати відставки проросійського президента Александара Вучича та його уряду.

Джерело:  N1

Що відомо про масові акції протесту у Сербії

За словами місцевих журналістів, останній антиурядовий протест розпочався рівно через місяць після того, як 13-річний учень престижної школи Белграда приніс до закладу рушницю, якою вбив дев’ятьох дітей і шкільного охоронця.

Ініціаторам мітингу цього разу були студенти університету, які тримали в руках плакат з написом "Сербія проти насильства!".

Окрім того, повідомляється, що десятки тисяч людей, тримаючи увімкненими ліхтарики мобільних телефонів, пройшли ходою до штаб-квартири чинного лідера країни Александара Вучича, де випустили велику повітряну кулю з написом "Вучич, йди геть", а також скандували гасла із закликом до відставки.

Деякі сербські провладні медіа почали називати цю акцію "прозахідною".

Наразі відомо, що наступного тижня відбудеться ще одна акція протесту, яка стає все більш серйозним викликом для Вучича, який залишається при владі у Сербії уже 11 років.

Чому почалися протести у Сербії

Як уже згадувалося раніше, 3 травня 13-річний учень престижної белградської школи розстріляв з пістолета охоронця та вісьмох учнів.

А вже за день на околицях Белграда сталася стрілянина з автомата – 21-річний молодик убив вісьмох осіб та поранив ще 14.

У зв’язку з цим у Сербії спалахнули масові антиурядові протести, які тривають четвертий тиждень поспіль.

Головні вимоги протестувальників – відставка вищих посадових осіб, насамперед глави держави Александара Вучича, і відкликання ліцензій у проурядових ЗМІ, які транслюють матеріали із зображенням насильства.

Чинний президент країни, який відомий своєю проросійською позицією, на ці вимоги не погоджується.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?