У США спростували істеричні заяви Кремля щодо небезпеки довкіллю через снаряди із збідненим ураном
Категорія
Політика
Дата публікації

У США спростували істеричні заяви Кремля щодо небезпеки довкіллю через снаряди із збідненим ураном

У США спростували істеричні заяви Кремля щодо небезпеки довкіллю через снаряди із збідненим ураном
Джерело:  online.ua

За словами спікера Ради нацбезпеки при Білому домі Джона Кірбі, боєприпаси із збідненим ураном, що використовуються у переданих Україні моделях західних танків, є звичайним типом боєприпасів. Тому істерика, яку з цього приводу влаштував Кремль та заяви про ескалацію ситуації безпідставні.

Джерело: брифінг спікера Ради нацбезпеки при Білому домі

США спростували істеричні заяви РФ про радіоактивну небезпеку снарядів із збідненим ураном 

Кірбі зауважив, що США не поставляють Україні снаряди зі збідненим ураном.

Боєприпаси зі збідненим ураном були досліджені на предмет впливу на здоров'я людей. Це не радіоактивна загроза. Вони й близько не становлять ядерної загрози. Це звичайний тип боєприпасів, який використовується, зокрема, через його бронебійні властивості. Якщо Росія глибоко занепокоєна здоров’ям своїх танків і своїх танкістів, то найбезпечніший для них варіант – перемістити їх через кордон і вивезти з України, - зазначив Кірбі.

Що відомо про такі снаряди 

Збіднений уран є відходами уранового виробництва, що залишаються після видалення більшої частини високорадіоактивної форми урану, відомої як U-235, з природної уранової руди.

Такі самі боєприпаси, зокрема, використовує РФ.

Росія, у свою чергу, невиправдано звинуватила Захід у нібито "ядерній ескалації", а пригожинські боти почали поширювати фейки про їхню шкоду довкіллю. Але такі снаряди не мають ніякого відношення до ядерної зброї.

Снаряди ЗУ складаються з уранової серцевини, схожої на стрілу з оперенням і легкої оболонки. ЗУ менш радіоактивний, в основному випромінює альфа-частинки, у яких недостатньо енергії, щоб пройти через шкіру, тому вплив на тіло зовні не вважається серйозною небезпекою.

Основний ризик (для противника) полягає у вдиханні випарів, що виділяються під час удару об броньовану ціль.

При ковтанні або вдиханні ЗУ може становити серйозну небезпеку для здоров'я. Снаряди з ЗУ можуть викликати у ворожого танкіста хімічну токсикацію аж до ниркової недостатності (про радіоактивне зараження мова не йде).

При поводженні з боєприсами випадки опіків шкіри або будь-яких інших гострих радіаційний впливів малоймовірні. Проте військовим варто носити рукавички.

Також існують довгострокові ризики, наприклад, через залишений на полі бою снаряд з ЗУ. Є побоювання, що такий боєприпас може забруднити воду або продукти харчування, якщо він просочується в грунт протягом багатьох років. Однак з часом ризик зменшується.

Снаряди з збідненим ураном легше пробивають броню танків завдяки своїй щільності та іншим фізичним властивостям. Так, під час залпу снаряд розганяється в каналі ствола зброї як звичайний боєприпас, під час польоту він позбавляється оболонки і перетворюється в тонку "стрілу".

Плюс таких боєприпасів - вони можуть летіти на величезній швидкості і, стикаючись з бронею, виділяти великий кінетичний заряд. Внаслідок чого техніка ворога блискавично займається, а сам противник задихатиметься випарами від отриманого удару.

Для гармати L30 танка Challenger 2 розроблено два типи таких боєприпасів- l26a1 і l27a1. Для гармати Rheinmetall Rh-120, озброєної німецьким Leopard-2 і американським Abrams M1, також розроблені підкаліберні снаряди з урановою серцевиною.

На війні Росії проти України вже було помічено російські снаряди 3бм59 "свинець-1" з урановим сердечником. ЗСУ вдалося їх "затрофеїти".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?