У Судані відбувся воєнний переворот – реакція ООН і Білого дому
Категорія
Світ
Дата публікації

У Судані відбувся воєнний переворот – реакція ООН і Білого дому

У Судані відбувся воєнний переворот – реакція ООН і Білого дому
Джерело:  online.ua

У понеділок в Судані сили безпеки заарештували виконуючого обов'язки прем'єр-міністра Абдаллу Хамдока і кількох високопоставлених державних діячів, через кілька годин вони розпустили перехідний уряд. Фактично, це державний переворот, тисячі людей вийшли на вулиці в знак протесту проти загрози припинити і без того хитке просування країни до демократії. За даними Суданського комітету лікарів, сили безпеки відкрили вогонь по демонстрантах, і щонайменше троє з них були вбиті.

Джерело: Associated Press

З настанням темряви в Хартумі барикади все ще горіли, і час від часу можна було чути постріли. Був порушений доступ в Інтернет, а на державному новинному каналі країни транслювалася традиційна патріотична музика.

Захоплення влади, яке спровокувало засудження з боку Організації Об'єднаних Націй, Сполучених Штатів і Європейського Союзу, сталося більш ніж через два роки після вигнання автократа Омара аль-Башира. Його звинувачували у військових злочинах і етнічних чистках.

Глава збройних сил Судану генерал Абдель-Фаттах Бурхан оголосив по національному телебаченню, що він розпускає уряд і Суверенну раду (створену для управління країною незабаром після вигнання аль-Башира).

Глава збройних сил хоче провести вибори влітку 2023 року

Генерал оголосив надзвичайний стан і сказав, що військові призначать технократичний уряд, який приведе країну до виборів, призначених на липень 2023 року. Але він дав зрозуміти, що військові залишаться при владі.

«Збройні сили продовжать завершувати процес переходу до демократії до передачі керівництва країною обраному громадянами уряду», - сказав він.

Він додав, що конституція буде переписана і буде сформований законодавчий орган за участю «молодих чоловіків і жінок, які вчинили цю революцію».

Міністерство інформації, як і раніше вірне розпущеному уряду, назвало його виступ «оголошенням про захоплення влади шляхом військового перевороту».

Реакція на події в Судані Адміністрації Байдена

Представник Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що США «глибоко стривожені повідомленнями про військовий переворот», і закликала до негайного звільнення прем'єр-міністра та інших офіційних осіб.

«Сьогоднішні дії повністю суперечать волі суданського народу і його прагненням до миру, свободи і справедливості», - сказала Жан-П'єр.

Адміністрація Байдена призупиняє надання Судану надзвичайної економічної допомоги в розмірі 700 мільйонів доларів, яка була виділена для допомоги в перехідний період, заявив офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс. Він назвав це «паузою» і закликав негайно відновити цивільний уряд.

Реакція Верховного комісара з прав людини і Генсека ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш «рішуче засуджує триваючий військовий переворот в Хартумі і всі дії, які можуть поставити під загрозу перехідний політичний процес і стабільність в Судані», - сказав його прес-секретар Стефан Дужаррік.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет попередила, що Судан може відкотитися назад, закликавши військових звільнити офіційних осіб, піти з вулиць і врегулювати розбіжності з цивільними особами в перехідному уряді «шляхом діалогу і переговорів».

Судан намагався позбутися від міжнародного статусу ізгоя

З тих пір, як аль-Башир, який все ще перебуває у в'язниці, був відсторонений від влади, Судан працював над тим, щоб поступово позбутися від міжнародного статусу ізгоя, який він мав при автократії. Країна була виключена США зі списку країн, що підтримує терористичний режим у 2020 році, це відкрило двері для вкрай необхідних Судану іноземних інвестицій.

Після того, як стало відомо про сьогоднішні арешти, основне продемократичне угруповання країни і дві політичні партії звернулися до суданців із закликом вийти на вулиці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?