У ВР обговорюють законопроєкт про перевірку громадянами легальності смартфонів
Категорія
Україна
Дата публікації

У ВР обговорюють законопроєкт про перевірку громадянами легальності смартфонів

У ВР обговорюють законопроєкт про перевірку громадянами легальності смартфонів
Джерело:  online.ua

У Раді висунули на обговорення законопроєкт, що може зобов’язати українців самостійно з’ясовувати законність походження придбаних ними смартфонів. Проєкт закону має змінити початкові положення Закону "Про електронні комунікації", насамперед, норми, що передбачають захист інтересів держави та користувачів електронних комунікаційних послуг.

Джерело: Офіційний вебпортал парламенту України

Посадовці Офісу ефективного регулювання (BRDO) попереджають, що якщо людина випадково придбала пристрій, IMEI якого відсутній в офіційному реєстрі ідентифікаторів зі статусом дозволеного до застосування, через декілька місяців таким пристроєм неможливо буде користуватися. Фактично, користувачу доведеться легалізовувати статус телефону самотужки.

"Фактично, на кінцевих користувачів покладається обов'язок з'ясовувати законність походження правомірно придбаних ними пристроїв, інакше вони несуть ризики бути відключеними від мережі", - зазначили експерти.

 Згаданий нами проєкт закону також регулює порядок легалізації пристроїв, завезених в Україну з-закордону. Зокрема, у випадку, якщо такі пристрої були перевезені через кордон як особисті речі, новий власник повинен буде змінити їх статус з "тимчасово дозволених" на "дозволені до застосування в електронній комунікаційній мережі".

Для цього користувачі повинні самостійно звертатися до уповноважених органів і підтверджувати факт придбання телефону або перетину кордону.

Критики переконані, що нормою закону згодом можуть скористатися і недобропорядні імпортери, які продаватимуть обладнання разом з чеком на його придбання (реальним або підробленим) або змінюватимуть статус ІМЕІ за допомогою підставних осіб, які реально перетинали державний кордон. Тому можливість реальної боротьби з "сірим імпортом" за допомогою нововведень законопроекту сумнівна.

Серед інших недоліків законопроєкту фахівці називають його непристосованість до реальних умов, навіть їх ігнорування. Не секрет, що пристроями можуть користуватися літні люди, або просто дорослі, які не так ретельно слідкують за всіма новаціями і суто з технічної точки зору провести всі вищезазначені маніпуляції їм буде важко.

"На жаль, законопроект не враховує те, що значна кількість користувачів не має можливостей і навичок для вжиття зазначених заходів (люди похилого віку, особи з інвалідністю тощо, особи без доступу до мережі Інтернет)", - повідомили в BRDO.

Блокування смартфонів у Криму

Днями іноземним журналістам вдалося дізнатися, що нещодавно компанія Xiaomi заблокувала смартфони свого виробництва в окупованому Криму. Ідентична ситуація склалася на Кубі, в Ірані, Сирії та КНДР. Як стверджують інсайдери, рішення про блокування телефонів було ухвалене у зв’язку з тим, що ці країни перебувають у списку підсанкційних.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?