У Зеленського готуються до розмови з Байденом на підвищених тонах
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського готуються до розмови з Байденом на підвищених тонах

У Зеленського готуються до розмови з Байденом на підвищених тонах
Джерело:  online.ua

Неофіційна зустріч українського лідера Володимира Зеленського і президента США Джо Байдена, яка відбудеться 30 серпня в Білому домі, як мінімум пройде на підвищених тонах. Глава фракції президентської партії Слуга народу Давид Арахамія розповів, як Зеленський готується відстоювати інтереси України.

Джерело: Україна 24

Арахамія запевнив, що під час розмови тет-а-тет Зеленський не буде говорити дипломатичною мовою і озвучувати "глибоку стурбованість". Український лідер має намір "говорити як є" про те, якого удару США завдали по Україні угодою з Німеччиною по Північному потоку-2.

"Я очікую, враховуючи градус, що як мінімум непублічна зустріч Зеленського з Байденом буде на підвищених тонах. США сьогодні багато в чому недооцінюють, а може вдають, що недооцінюють, удар, який вони наносять таким вчинком. На дипломатичній мові говорять, що "ми глибоко стурбовані", а на не дипломатичній люди кажуть, як є", - заявив Арахамія.

Він також розповів, що Київ докладає всіх можливих зусиль, щоб заблокувати геополітичний путінський проєкт Північний потік-2. За твердженням Арахамія, Україна вже заручилася двопартійною підтримкою в Конгресі США.

"Не дивлячись на те, що візит Зеленського призначили на 30 серпня, коли Конгрес не працює, ми сьогодні отримуємо десятки листів від конгресменів, які перервуть свою відпустку і приїдуть на зустріч", - анонсував нардеп.

Зустріч Зеленського і Байдена

Адміністрація Білого дому раніше повідомляла, що Байден хотів зустрітися із Зеленським ще перед самітом з російським президентом Володимиром Путіним, який відбувся 16 червня в Женеві, і навіть готував запрошення президенту України. Але раптово передумав через скандал зі звільненням керівництва державної енергетичної компанії "Нафтогаз". Вашингтон розцінив цей крок української влади як "відмова від боротьби з корупцією".

7 червня Байден все ж зателефонував Зеленському та запросив його в Білий дім цього літа. Зеленський подякував Байдена за запрошення і заявив, що очікує зустрічі в липні, щоб обговорити шляхи розширення стратегічної співпраці двох держав. Але Байден вирішив перенести зустріч на 30 серпня - офіційне запрошення вже отримав Київ.

У центрі уваги зустрічі Байдена і Зеленського буде питання безпеки, тобто Нормандський формат, Донбас, Крим, питання американських інвестицій в Україну, розвиток торгівлі і реформи. На порядку денному і Північний потік-2.

Також на Банковій анонсували, що Зеленський і Байден за підсумками зустрічі підпишуть низку документів. Серед них угоди про партнерство в оборонній сфері та співпрацю в космічній галузі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?