У Зеленського назвали єдину умову для постачання води в окупований Крим
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського назвали єдину умову для постачання води в окупований Крим

У Зеленського назвали єдину умову для постачання води в окупований Крим
Джерело:  online.ua

Віцепрем’єр-міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков назвав єдину умову, за якої українська сторона постачатиме воду в окупований Крим — вона пов’язана з гуманітарною катастрофою, визнаною на рівні ООН.

Джерело: BBC News Україна

За його словами, перш за все йдеться про загрозу для українських громадян. У такому випадку офіційний Київ готовий до організації гуманітарних конвоїв, що забезпечили б населення водою.

“Цистернами, діжками, як завгодно. Три КПВВ (на адмінмежі з Кримом) є — Каланчак, Чонгар, Чаплинка, дороги є, повеземо. Забезпечимо Червоний хрест — під їхнім прапором, не проблема. Людей напоїмо. Якщо дійсно моніторингова місія, міжнародна гуманітарна місія скаже: “Люди, треба допомагати”, - пояснив Резніков.

Нагадаємо, з моменту окупації пів острова російським режимом українська сторона не постачає воду. Регіон отримував до 2014 року приблизно 85% усіх необхідних водних ресурсів через Північно-Кримський канал.

Утім, з моменту кремлівського вторгнення уряд постановив облаштувати загороджувальну дамбу на цьому каналі. Це спричинило серйозні проблеми для Кремля.

У Києві наголошували, що не можуть дозволити постачати воду у Крим, оскільки таким чином буде підтримано окупаційний збройний режим.

“Позиція України дуже чітка і зрозуміла. Після деокупації Криму — буде поставка води як на територію своєї країни”, - резюмував віцепрем’єр.

Також український уряд наголошував, що за міжнародним правом саме держава-окупант повинна забезпечувати потреби мирного населення у відповідний період.

“Я нагадаю, за приписами відповідної міжнародної конвенції — Женевської, якщо я не помиляюсь, — окупант несе відповідальність за цивільне населення і за всі гуманітарні питання. Російська Федерація брала на себе відповідальність, коли окупувала наш півострів і місто Севастополь. Будь ласка”, - додав з цього приводу Резніков.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?