У Зеленського оцінили можливість введення миротворців в ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського оцінили можливість введення миротворців в ОРДЛО

У Зеленського оцінили можливість введення миротворців в ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Віцепрем’єр-міністр з питань реінтеграції окупованих районів Олексій Резніков нагадав про ініціативу з розгортання на сході України миротворчої місії заради закінчення війни.

Джерело: Українська правда

За словами політика, ініціатива щодо миротворців уперше була озвучена з боку Києва ще 2015 року. Тоді це зробив особисто експрезидент Петро Порошенко.

У той час на адресу генсекретаря ООН та Ради безпеки ООН існувало по одному зверненню. Першому належить спрямовувати оцінювальну моніторингову місію за своїм підписом, а другому ініціювати консультації.

“Миротворці – це ж не тільки про безпеку, але й про гроші. Для розуміння, сьогодні бюджет миротворчої місії Ради безпеки ООН – це 6,6 мільярдів доларів на рік на 11 із існуючих 13 операцій ООН з підтримки миру.

У ЦАР контингент миротворчий 12,9 тисяч людей, а витрати – 1 млрд доларів на рік. У Малі – 15,2 тисячі миротворців, бюджет – 1,27 мільярди доларів. Я не знаю, скільки б це коштувало, якби миротворчий контингент вводився в Україну, але параметри десь в районі мільярда доларів, як мінімум”, - наголосив Резніков.

Водночас окрім ресурсних моментів існує фактор опору з російського боку. Кремль виступив за всі роки з однією серйозною пропозицією в цій темі. До Ради безпеки ООН 2017 року надійшов проєкт резолюції про розміщення миротворців уздовж лінії зіткнення.

Посадовець вказав, що таким чином Москва намагалася на ділі засвідчити - “нас там нєт”.

“Проєкт резолюції не пішов навіть на засідання Радбезу, бо партнери України, як Сполучені Штати, Британія, Франція і Німеччина дали зрозуміти, що вони не будуть за це голосувати. Не розумію, чому з боку України тоді не було запропоновано альтернативний проєкт резолюції”, - резюмував він.

Війна на Донбасі

Протистояння на Донбасі почалося навесні 2014 року з вторгнення російських бойових груп та фактично захоплення ними низки міст і населених пунктів на Донеччині та Луганщині.

Гаряча фаза конфлікту тривала до 2015 року. Після неї на лінії зіткнення тривають обстріли різного ступеню інтенсивності — залежно від температури ескалації та чинності режиму припинення вогню.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?