Комісар ООН звинуватила талібів в розправі над афганцями
Категорія
Світ
Дата публікації

Комісар ООН звинуватила талібів в розправі над афганцями

Комісар ООН звинуватила талібів в розправі над афганцями
Джерело:  online.ua

Деяких з афганських чиновників, що знаходяться в групі ризику, знаходять мертвими, деяких викрадають. Серед тих, кого стосуються такого роду репресії - багато членів сімей людей, які раніше співпрацювали з американським урядом. Про викраденнях і вбивства розповіла Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, звинувативши при цьому ісламістське угрупування "Талібан".

Джерело: Deutsche Welle

Сьогодні, 13 вересня в Женеві пройшла Конференція ООН, присвячена питанню надання з боку світової спільноти допомоги Афганістану. Комісар ООН також згадала про ситуацію з обмеженням прав жінок і дівчаток, зокрема, дискримінація за статевою ознакою в можливості брати участь у громадському та політичному житті країни. Крім цього, таліби зробили частішими облави на житло і місця роботи своїх супротивників, деякі з яких, як згадувалося, закінчуються фатально.

Оперуючи наявними в неї відомостями, Бачелет констатувала, що"Талібан" анітрохи не виконує своїх обіцянок. Нагадаємо, нещодавно несподівано для всього світу таліби пообіцяли не обмежувати можливості для дівчаток здобувати освіту. Важливою при цьому умовою залишалося роздільне навчання представників чоловічої і жіночої статі.

У зв'язку з тим, що питання про всілякої дискримінації рухом "Талібан" жіночих прав і свобод - одне з ключових, яким сьогодні світові ЗМІ приділяють чимало уваги, духовні лідери ісламістів намагаються переконати світ у протилежному.

Зокрема, афганські чиновники заявили, що жінки зможуть навчатися згідно із законами шаріату, але для цього потрібно буде дотримуватися ряду правил і місцевих традицій, перш все вони стосуються дрес-коду.

Заборони талібів в Афганістані

Після захоплення влади таліби оголосили свої правила життя в Афганістані. Вони особливо жорсткі для жінок — їм вже заборонили виходити з дому під загрозою покарання. Аналогічні заборони таліби встановлювали, коли правили Афганістаном з 1996 по 2001 рік. Тоді жінкам, зокрема, відрізали великий палець за носіння лаку на нігтях, висікали за порушення дрес-коду і публічно вбивали за вихід з дому без супроводу чоловіка.

25 серпня таліби оголосили заборону на публічне виконання музики, так як вважають, що це не відповідає нормам ісламу — дозволений тільки нашид (мусульманський спів).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?