Угорщина блокуватиме будь-які санкції ЄС проти ядерної енергетики РФ — Орбан
Категорія
Політика
Дата публікації

Угорщина блокуватиме будь-які санкції ЄС проти ядерної енергетики РФ — Орбан

Угорщина блокуватиме будь-які санкції ЄС проти ядерної енергетики РФ — Орбан
Джерело:  online.ua

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна накладе вето на будь-які можливі санкції ЄС проти російської атомної енергетики.

Джерело: Reuters

Угорщина ветуватиме санкції проти атомної енергетики РФ

Ми не дозволимо реалізувати план включення атомної енергетики до санкцій. Про це не може бути й мови, - сказав Орбан.

Протягом тривалого часу Україна закликала Європейський Союз запровадити санкції проти російського державного атомно-енергетичний гіганта «Росатом».

Угорщина виступає проти обмеження співпраці з Росією в галузі атомної енергетики ще з перших пакетів санкцій ЄС.

Будапешт має контракти з «Росатомом» на будівництво двох нових ядерних реакторів на АЕС Пакш, яка виробляє майже половину електроенергії, що постачається в Угорщині. Оголосили про будівництво у вересні 2022 року.

Це будівництво було погоджено у 2014 році, і до 2030 року планується збільшити загальний обсяг виробництва енергії більш ніж вдвічі.

Проєкт коштує 12,4 млрд доларів і фінансується в основному Росією.

Також Угорщина закуповує російське ядерне паливо для реакторів.

Наразі ЄС ще не ввів санкцій проти атомної промисловості Росії, а попередні пакети санкцій щодо нафти та газу блоку зустріли неохотну реакцію з боку угорської влади та не отримали безумовної підтримки.

23 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-виступу в Раді міністрів закордонних справ ЄС закликав  припинити співпрацю з Росією в галузі атомної енергетики та запровадити санкції проти "Росатому".

Раніше Угорщина вже вимагала  виключити низку російських олігархів з санкційного списку ЄС.

Орбан зі свого боку  звинувачував  Захід у початку нової "холодної війни" через кризу західноцентричного порядку, яку нібито спровокувала війна РФ проти України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?