Угорщина не збирається заарештовувати Путіна за ордером МКС
Категорія
Світ
Дата публікації

Угорщина не збирається заарештовувати Путіна за ордером МКС

Угорщина не збирається заарештовувати Путіна за ордером МКС
Джерело:  online.ua

Угорщина не буде виконувати ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна, якщо він приїде до країни.

Джерело: Reuters

Угорщина не буде арештовувати Путіна, попри ордер МКС

Глава канцелярії прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив, що Будапешт "не має законних підстав" арештовувати російського президента за ордером Міжнародного кримінального суду.

Ми можемо звернутися до угорського законодавства і на підставі цього не можемо заарештувати російського президента, оскільки статут МКС не був впроваджений в Угорщині, - сказав Гуйяш.

За його словами, його уряд «не сформував позиції» щодо ордера на арешт Путіна.

Ці рішення не найвдаліші, оскільки вони ведуть у бік подальшої ескалації, а не до миру, це моя особиста суб’єктивна думка, - додав він.

Угорщина підписала та ратифікувала Римський статут, який створив Міжнародний кримінальний суд (МКС).

Раніше країна заблокувала  спільну заяву країн Євросоюзу щодо видачі МКС ордеру на арешт Володимира Путіна. Через це заяву від власного імені зробив головний дипломат ЄС Жозепп Боррель самостійно.

Ордер на арешт Путіна від МКС

17 березня МКС видав ордер на арешт Володимира Путіна, звинувативши його у воєнному злочині – незаконній депортації сотень дітей з України.

У заяві суду йдеться про наявність розумних підстав вважати, що Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за цей злочин. Такі ж обвинувачення висунуто на адресу уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Путін є третім чинним президентом у світі, якому МКС видав ордер на арешт. Ордер означає, що його можуть заарештувати та відправити до Гааги, якщо він поїде до будь-якої країни-члена МКС.

Росія не є учасником МКС і заявила, що депортація дітей є нібито гуманітарною акцією.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що ордер МКС призведе до "історичної відповідальності", і додав, що депортації до Росії є політикою "державного зла, яке почалося саме з вищої посадової особи цієї держави".

Також Росія збирається зібрати засідання Радбезу ООН щодо депортації українських дітей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?