Долар по 100 і перемога Путіна: в Україні розповіли, що буде, якщо Порошенко офіційно оголосить війну
Категорія
Події
Дата публікації

Долар по 100 і перемога Путіна: в Україні розповіли, що буде, якщо Порошенко офіційно оголосить війну

Долар по 100 і перемога Путіна: в Україні розповіли, що буде, якщо Порошенко офіційно оголосить війну
Джерело:  online.ua

Офіційний початок військових дій між Україною і Росією обернеться тяжкими наслідками для українців.


Таку думку висловив волонтер, засновник фонду "Вернись живим" Віталій Дейнега в інтерв'ю ONLINE.UA.


Волонтер розкритикував заклики радикально налаштованих українців, які заявляють, що "військовий стан" в Україні був б кращим виходом, ніж АТО на Донбасі і пояснив, чому оголошення війни президентом України Петром Порошенко тільки обрадує росіян, очолюваних Володимиром Путіним.


Читайте також: В України можуть віджати західні регіони, але нікому це не потрібно - волонтер


"Воєнний стан відразу дуже сильно обмежує всіх людей в правах. І економічно, тому що все дійсно починає тоді працювати на оборону. На територіях, де оголошено військовий стан, вводиться військово-цивільна адміністрація, а всі приватні підприємства різко стають не зовсім приватними - і починають працювати на оборонку, - зазначив Дейнега. - Грубо кажучи, економісти заміну абревіатури "АТО" на слово "війна" оцінюють в курс десь приблизно в 100 гривень за один долар вже на наступний день. Друге: сильно скорочується військова допомога Заходу, тому що ми стаємо відразу ж воюючою країною. Думаю, це ж стосуватиметься не тільки військової допомоги, але і траншів МВФ. Які, подобається нам це чи ні, не допускають поки у нас дефолту. Яку ціну ми платимо, я намалював. Хтось її оцінює інакше. Хтось вважає, що ми "повинні бути чесними з собою і говорити, що це - війна..." Питання в тому, чи є в такому кроці для нас якась вигода?".


"Так, ми говоримо, що це війна. Президент кругом заявляє, що це - війна. Просто ми не говоримо цього в політичних документах. Є "де-юре" і "де-факто". Де-факто ми маємо війну. Де-юре ми називаємо її АТО. Суті це сильно не змінює. А якщо ми оголошуємо війну - питання в тому, кому ми її оголошуємо. Ми ж маємо з кимось воювати! Або ми визнаємо тоді, що це громадянська війна, в якій немає нікого - тільки ми і якісь ДНР/ЛНР, які собі десь в місті нарили танки? Ось вони посадили снаряди, а виросли танки... Якщо ми скажемо, що у нас громадянська війна - це стане для нас великим дипломатичним програшем. Тому що це, фактично, те, що Росія вже скільки років намагається транслювати на Захід. Слава Богу, що є міжнародні організації типу того ж Bellingcat, які документують факти, що це війна, це - збройний напад Росії на Україну. Адже навіть в одній з їх доповідей написано, що перші тижні, навіть перші дні, коли вони стріляли по нас з-за кордону - вони ще намагалися робити вигляд, що Росія тут ні до чого. Вони ще заїжджали на нашу територію на пару кілометрів і стріляли з території України. А потім поверталися назад. А вже потім вони зрозуміли, що робити це зовсім не обов'язково, і почали стріляти зі своєї території", - продовжив волонтер.


"Тому що на території своєї країни ми маємо повне право їх знищувати. А на території Росії... От уяви собі, що було б, якби пара "Точок-У" полетіли в Росію! У нас на кордоні стоять дві піхотні і одна танкова дивізії ЗС РФ. Це - така ж кількість людей, яку ми в АТО тримаємо. Навіть більше. І техніки у них більше. Тільки ці три дивізії сюди зайдуть - сепаратистська армія миттєво стає вдвічі більше. І зможе вже наступати на окремих ділянках фронту. Росія теж балансує по межі леза. З одного боку - скасування санкцій, на яку дуже сподіваються в Кремлі. або, принаймні, непродовження цих санкцій або їх непогіршення. А, з іншого боку, - це відключення SWIFT та інші подібні радості, які для Росії світять дуже серйозними економічними наслідками. Ось вона і змушена між цим балансувати. І тільки Україна дасть їй найменшу можливість завести війська без наслідків для себе - Росія зробить це наступного дня. Ось і все. І це - єдине, що не пускає ці три дивізії сюди в повному складі", - підкреслив він.


Читайте також: Росія може напасти на Україну в повну силу за однієї умови - волонтер


"Але тільки Порошенко вийде і скаже: все, я оголошую Росії війну, під бурхливі оплески Путіна Кисельов і Соловйов починають хором кричати, що введення військ в Україні - вимушений крок, тому що Росії оголосили війну. Так що, я думаю, до цього закликають люди, у яких нікого немає на фронті. Вони не розуміють, скільки трун ми отримаємо в результаті. Тому ми змушені грати в цю довгу виснажливу гру. яка виснажує і Росію, і нас, на жаль. Так, рівень життя у нас буде ставати все гірше. Тому що ми змушені перейти на ринкові ціни на газ, наприклад. І, на жаль, нам доводиться цю ціну платити. І податки. І військовий бюджет - хоч я і кажу, що він є недостатнім, але він росте постійно. І він буде", - зазначив Дейнега.


"Ми вже вплуталися в цю гру. Ми платимо таку ціну за роки корупції, за роки байдужого ставлення до армії, взагалі один до одного. За взаємну нетерпимість. За те, що так і не навчилися знаходити спільну мову. Що б ми не говорили, але рівень дезінтеграції Донбасу і Криму був дуже великим. Якби це було не так - ситуацію було б куди важче розхитати, насправді. Це ж потрібно було, щоб люди в цих регіонах настільки не розуміли іншу частину України, а деякі з них - так сильно ненавиділи, що готові були за це вмирати!.. І тільки під прикриттям якоїсь кількості справжніх "ополченців" до нас змогли зайти росіяни - з технікою, з усім іншим. Якби цього не було б - все б було нормально", - резюмував волонтер.


Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Якщо Порошенко оголосить війну Росії, Путін буде йому аплодувати - волонтер Віталій Дейнега.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?