Порошенко і Путін влаштували заочну суперечку: Кремль знову не обійшовся без самодурства
Категорія
Політика
Дата публікації

Порошенко і Путін влаштували заочну суперечку: Кремль знову не обійшовся без самодурства

Порошенко і Путін влаштували заочну суперечку: Кремль знову не обійшовся без самодурства
Джерело:  online.ua

Мюнхенська конференція з питань безпеки - форум, який вже більше півстоліття намагається визначити ключові тенденції міжнародних відносин. Десять років тому саме в столиці Баварії Володимир Путін фактично оголосив нову холодну війну Заходу, і саме під Мюнхенську конференцію цього року підгадав черговий хід по ескалації ситуації.

Про

указ Путіна, яким визнаються законними видані в ОРДЛО "документи"

, стало відомо якраз під час переговорів міністрів закордонних справ країн Нормандської четвірки. Від цієї зустрічі експерти не очікували дипломатичного прориву, так само як і від участі Сергія Лаврова в заходах в Німеччині - зустрічі міністрів закордонних справ G-20 в Бонні і Мюнхенській конференції. Шефу російської дипломатії, безумовно, не дають спокою лаври Йоахіма фон Ріббентропа - він висловився за "post-West" світовий порядок, прямо натякаючи на прагнення РФ говорити на рівних зі світовими лідерами. Переговори Нормандської четвірки завершилися формальним закликом до припинення вогню, втілити який в життя без участі Росії неможливо.


Але повернемося до рішення Путіна. Як видається, це була домашня заготовка, припасена, щоб перебити негативне для Росії інформаційне тло в Мюнхені. І справа тут навіть не в виступі Петра Порошенка (про нього - трохи нижче). Хоча Ангела Меркель не має наміру відмовлятися від Мінських домовленостей, особливого оптимізму у неї вони не викликають. А її публічно висловлені наміри обговорити з Путіним кібер-атаки і фейки "з Росії з любов'ю" навряд чи радують господаря Кремля. Віце-президент США

Майк Пенс був більш красномовним, зазначивши, що Росія повинна нести відповідальність за дії в Україні

, а США залишаються послідовними у своїй підтримці НАТО. Присутність і активний переговорний процес генсека Альянсу Йенса Столтенберга тільки підтверджують, що НАТО рано списувати з зовнішньополітичних розкладів. Промова Пенса стала для Путіна каталізатором агресії, оскільки адміністрація Трампа не виправдовує численних російських надій на зговірливість.


Певні побоювання у офіційного Києва повинна викликати позиція Ангели Меркель, промова якої носила в деякому сенсі передвиборний характер. Бундесканцлерін буде непросто утримати свій пост, який вона займає вже більше 10 років, в протистоянні з висуванцем соціал-демократів Мартіном Шульцем. Екс-президент Європарламенту здатний внести континентальний контекст в хід виборів, тому Меркель вже сьогодні потрібні яскраві перемоги. Врегулювання на Донбасі - найбільш очевидний варіант, тому Меркель підтримала "формулу Штайнмайєра" про паралельний процес зменшення насильства і політичного врегулювання.


Втім, не можна сказати, ніби Меркель повністю відмовилася від України як союзника. Сама дискусія в Мюнхені за участю десятків VIP-ів про майбутнє Заходу, про виклики, що стоять перед світом, безумовно, важлива і повинна знайти продовження в рішеннях в деяких столицях держав світу. Однак саме в передостанній уїкенд зими стало зрозуміло, що "полюс холоду" знову намагається поширити свій вплив. "Паспортний указ" Путіна став викликом не тільки для України, але і для Заходу в цілому. Москва використовувала наявний у неї значний досвід вибудовування відносин з невизнаними республіками, який тепер транслює на схід України.


Петро Порошенко в своєму п'ятничному виступі в Мюнхені

нагадав про події осені 1938 року, коли британський прем'єр Невілл Чемберлен "привіз мир Європі", підкресливши, що сьогодні апетити Росії не обмежаться Україною. Сенс цієї аналогії - не допустити розміну України на інші інтереси Заходу. За словами українського президента, "Путін глибоко і щиро ненавидить Україну" і не бачить її на карті Європи, що, власне, і було підтверджено в "паспортному указі". Порошенко підкреслив, що спроби вирішувати долю нашої країни без її безпосередньої участі не будуть ефективними, і було б дуже непогано, щоб цю тезу почули всі учасники Мюнхенської конференції.



Читайте також:

Кремль

чекає, що українці з'їдять себе самі: про нові переговори щодо Донбасу


Парадоксально, але традиційний форум з питань безпеки в мінливому світі так і не став центром прийняття адекватних рішень. Більш того - виступив лише тлом для демонстрації чергового прояву геополітичного самодурства Кремля. Відповідати на ці виклики необхідно консолідовано, але Україна залишається на передньому краї протистояння з Росією. При цьому їй доводиться в кращому випадку тримати в умі західну допомогу, переважно покладаючись на власні сили.


Євген Магда

, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?