І тут Росія? Мережу розбурхала радіація, що накрила Європу
Категорія
Світ
Дата публікації

І тут Росія? Мережу розбурхала радіація, що накрила Європу

І тут Росія? Мережу розбурхала радіація, що накрила Європу
Джерело:  Gazeta.ru

У кількох країнах Європи почали фіксувати підвищення рівня радіоактивного йоду, що викликало підозри про секретні випробування Росією ядерної зброї.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Газета.ru".


Читайте також: Путін йде в ядерну "атаку", США доведеться відповісти військовим шляхом - західні ЗМІ


Вперше перевищення рівня йоду-131 зафіксували в другий тиждень січня на півночі Норвегії, всього в декількох сотнях метрів від кордону з Росією. Пізніше перевищення помітили на станції в фінському Рованіємі, а протягом ще двох тижнів - в Польщі, Німеччині, Чехії, Франції та Іспанії.


Першими про перевищення рівня радіоактивного йоду заявили у Франції. Влада Норвегії, де першими виявили його, пояснили: "Дані в Сванховді були дуже, дуже низькими. Рівень забруднення не викликав занепокоєння за людей і техніку, тому ми не визнали це гідною новиною".


Відзначимо, що у Франції показники становлять 01, до 0,31 Бк/м3, в той час як найбільші показники були помічені в Польщі - майже 6 Бк/м3. Оскільки Польща знаходиться поряд з Росією, з'явилися версії про секретні випробуваннях ядерної зброї в російській Арктиці, ймовірно - в районі Нової Землі, де різні заряди випробовувалися за часів СРСР.


Читайте також: Ядерні ракети і бойові роботи: названа зброя, якою Росія збирається воювати з НАТО


Йод-131 - радіонуклід з періодом напіврозпаду 8.04 діб, біологічна дія якого пов'язана з особливостями функціонування щитовидної залози. Залоза не відрізняє радіоактивні ізотопи йоду від стабільних, тому накопичення в щитовидній залозі великих кількостей йоду-131 веде до радіаційного ураження секреторного епітелію і до гіпотиреозу - дисфункції щитовидної залози.


Відомо два основні шляхи забруднення атмосфери даною речовиною: атомні електростанції і фармакологічне виробництво. При цьому, атомні станції фільтрують викиди, і більшість ізотопів встигають розпастися. Примітно, що після аварій на Чорнобильській станції і Фукусимі викиди радіоактивного йоду фіксувалися в різних країнах світу.


"Це дуже невеликі кількості. Але якщо всі станції моніторингу в цей період фіксували концентрації йоду в аерозольній та молекулярній формі, десь було джерело, був викид", - йдеться в повідомленні.


Відзначимо, що в мережі обговорили причетність Росії до нового скандалу. Так, користувач neuelicht написав: "Якісь дві дебільні країни в Світі псують всім повітря, своєї патологічною г**нистістю - КНДР і РФ".





Як повідомляв ONLINE.UA, раніше  в Росії заявляли про намір підтримувати ядерний паритет з США.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?