Україна і Угорщина нарешті знайшли спосіб врегулювати всі суперечки
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна і Угорщина нарешті знайшли спосіб врегулювати всі суперечки

Україна і Угорщина нарешті знайшли спосіб врегулювати всі суперечки
Джерело:  online.ua

Угорщина вже кілька років блокує засідання НАТО-Україна через конфлікт, пов'язаний з утворенням і правами угорської меншини. Цей шантаж неодноразово виливався в серйозні суперечки, які Будапешт намагався вивести на міжнародні рівні. Українська влада неодноразово відповідала, що не має наміру "воювати" з Угорщиною і прагне до взаємовигідної співпраці. І нарешті Київ і Будапешт знайшли спосіб врегулювати всі суперечки. Зараз вже ведеться робота над спільною угодою, яка буде сприяти врегулюванню спірних питань у двосторонніх відносинах. Заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква назвав цю угоду "джентельменською". Її можуть підписати вже в січні під час візиту в Україну міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОПУ.

"Бажано для України було б укладення відповідного договору або угоди з Угорщиною, яка врегулювала це комплекс питань, - так звану джентльменську угоду або угоду про паритетність, рівність, взаємовигідність відносин. Над таким документом робота ведеться. За дорученням Президента такий документ був підготовлений українською стороною , переданий угорській стороні, отримана їхня реакція, і зараз процес триває", - уточнив Жовква.

Представник президентської адміністрації підкреслив, що угода буде містити позицію щодо зняття блокування Угорщиною Комісії Україна - НАТО і щодо спірних положень закону про освіту. Він нагадав, що Україна виконала всі рекомендації Венеціанської комісії щодо норм цього закону, про що були проінформовані партнери по НАТО.

Жовква сподівається, що взаємовигідну угоду Україна і Угорщина підпишуть найближчим часом, після чого питання блокування засідання Комісії Україна - НАТО взагалі буде знято. Він додав, що офіційний Київ налаштований на дипломатичний діалог, оскільки для врегулювання будь-якого конфлікту немає більш кращого способу.

Нагадаємо, черговий скандальний випад Угорщини проти України відбувся восени минулого року в Сюртовській об'єднаній територіальній громаді в Закарпатській області, де місцевий голова разом з депутатами після прийняття присяги виконали гімн Угорщини. Після цього Служба безпеки України почала перевірку, а глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав неприпустимою ситуацію, коли громадяни України, депутати об'єднаних територіальних громад на інавгураційному засіданні співають національний гімн іншої держави. Керівництво Угорщини спробувало вивести конфлікт з Україною на міжнародний рівень і поскаржилося нібито на утиск прав угорської меншини в усі впливові міжнародні структури. Після звернення до НАТО і в ОБСЄ, де поставили на місце Будапешт і дали зрозуміти, що підтримують Україну і не збираються втручатися у внутрішні справи нашої країни, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підняв конфліктне питання з Україною на засіданні Ради глав МЗС ЄС. Але жодна країна Євросоюзу не відреагувала на його скаргу і навіть не почала обговорення цього питання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто домовився про невідкладну зустріч і переговори з українським колегою Дмитром Кулебою. Його візит в Україну відбудеться 27 січня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?