Україна має план "Б" щодо експорту зерна у разі обстрілів армією РФ портів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна має план "Б" щодо експорту зерна у разі обстрілів армією РФ портів

Україна має план "Б" щодо експорту зерна у разі обстрілів армією РФ портів
Джерело:  online.ua

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, Україна має альтернативні шляхи експорту зерна у разі обстрілів армією РФ портової інфраструктури.

Джерело: Kyiv  Post

Як Україна планує експортувати зерно в умовах кремлівської агресії 

Ми перейдемо до плану "Б", який був весь цей час. Тобто ми будемо використовувати дунайські порти, будемо використовувати залізницю і максимально завантажувати, - зазначив Кубраков.

Міністр підкреслив, що експорт агропродукції здіснюватиметься через територію Польщі.

Тобто все, що буде доступне, ми будемо використовувати. І вантажівки, ми багато чого для цього зробили, - наголошує Кубраков.

Фото - facebook.com/uspa.gov.ua

Зокрема, у Туреччині в середу, 27 липня, офіційно відкрили координаційний центр для вивозу зерна з України, який буде слідкувати та контролювати експорт продовольства.

Церемонія відкриття пройшла у Стамбулі, на ній був присутній міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Під час виступу він наголосив, що сторони мають намір вивезти близько 25 млн тонн українського зерна. Це, за його думкою, знизить ціни на продовольчі товари у світі.

Необхідності в розмінуванні морських зон у рамках угоди щодо "зернового коридору" немає. Підготовка до постачання зерна в портах України триває, - зазначив Акар.

За словами офіційного представника президента Туреччини Ібрагіма Калина, Україна може експортувати на світові ринки приблизно 20-25 мільйонів тонн зерна.

Водночас, за його словами, ця ж кількість збіжжя може прибути з Росії. Таким чином, завдяки підписаній угоді та за координації центру в Стамбулі, вдасться експортувати до 50 млн тонн зерна.

Калин переконаний, що відвантаження врожаю - в інтересах України та РФ.

За його словами, перші кораблі із українським зерном мають прибути десь за 2 тижні.

Ми можемо очікувати, що перші кораблі прибудуть через два тижні. Це залежить і від того, наскільки готові країни, - зазначив представник турецького лідера.

Калин нагадав, коли судно виходитиме з портів Одеси, то йтиме у Чорне море під контролем українців за визначеним маршрутом.

Центр буде поінформований на кожному етапі. Після входу в турецькі води за суднами продовжуватимуть спостерігати. Коли вони прибуватимуть в Стамбул, то в певний момент будуть перевірятися, - наголосив Калин.

Він підкреслив, що така ж процедура буде застосована до суден, які відправляються. Своєю чергою відвантажень, окрім зернових, не буде.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?