Україна має право проводити атаки на території РФ — МЗС Британії
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна має право проводити атаки на території РФ — МЗС Британії

Україна має право проводити атаки на території РФ — МЗС Британії
Джерело:  online.ua

За словами очільника МЗС Великої Британії Джеймса Клеверлі, Україна має законнє право в цілях власної безпеки проводити атаки за межами власної території. 

Джерело:  Sky News

Україна має право проводити атаки на території Росії 

При цьому Клеверлі відмовився коментувати інцидент із атакою безпілотників по Москві.

Звичайно, вона має законне право робити це в межах своїх кордонів, але вона також має право проектувати силу за межі своїх кордонів, щоб підірвати здатність Росії проектувати силу на саму Україну, - наголосив Клеверлі.

За словами міністра, завдання ударів по "законним військовим цілям" за межами України є частиною української самооборони.

Що відомо про позицію США

У Білому домі заявили, що наразі збирають інформацію стосовно атак безпілотниками по Москві, однак у будь-якому разі не схвалюють такі дії.

США – зосереджені на наданні Україні обладнання й навчання, необхідних для повернення її власної суверенної території, - зазначається у заяві Білого дому.

В Білому домі, де також нагадали, що протягом травня РФ атакувала столицю України 17 разів.

Хто може бути організатором атаки дронів по Москві 

На думку військово-політичного аналітика Олександра Коваленка, малоймовірно, що ця атака була помстою за ракетні атаки та хвилі дронів злочинної армії РФ на Київ.

Коваленко нагадав заяву російського аналітика, чинного офіцера військової розвідки Руслана Пухова про атаку дронів на Кремль перед 9 травня. Тоді він заявив, що безпілотники запускали з території Московської області.

Припустити, що на території Росії може діяти українська диверсійна група з можливістю непомітно переміщати дрони, облаштовувати майданчики для запуску, - це не вкладається в голові. А коли йдеться не про два, а про більшу кількість БПЛА, причому схожих на китайські Migun-5, ми можемо дійти висновку, що їх знову запускали з Підмосков'я, - пояснює експерт.

Експерт вважає найбільш правдоподібною версією внутрішній фактор.

Йдеться про дії партизанів чи конфронтацію спецслужб та силових структур.

Оскільки якщо безпілотники збивають на підльоті до Москви, то постає питання: що робили засоби ППО на всій довжині польоту, якби їх, наприклад, запускали з України.

Коваленко нагадав, що безпілотники долетіли до самої Рубльовки, і це дискредитує насамперед міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова.

Якщо це удар по Шойгу і Герасимову, хто може за цим стояти? У кого є можливість без проблем запускати велику кількість БПЛА з Підмосков'я? Це можуть бути Пригожин та його керівники з ФСБ. Тому я не відкидаю внутрішній фактор, - зазначив Коваленко.

За словами Коваленка, останні атаки безпілотників по Москві розкрили проблеми російської ППО.

За словами експерта, ще 2022 року чимало російських ЗРК "Панцир-С" було знищено в Україні.

Деяку їх частину і зараз виведено з території Росії, щоб прикривати передові підрозділи в зоні бойових дій. Тому їх недостатньо, щоб закривати весь повітряний простір хоча б уздовж кордону з Україною, - підкреслив аналітик.

Інше питання - це ефективність "панцирів". За час війни в Сирії на авіабазі Хмеймім вони збивали близько 15-17% цілей.

На відміну від ЗРК Тор-М2, ефективність яких становила приблизно 80-85%. Але останніх теж бракує, оскільки частину вже знищено в Україні, а частина прикриває окупаційну армію на лінії фронту.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?