Україна та Київ втратили позиції у рейтингу стартап-екосистем, але увійшли до топ-50
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна та Київ втратили позиції у рейтингу стартап-екосистем, але увійшли до топ-50

Україна та Київ втратили позиції у рейтингу стартап-екосистем, але увійшли до топ-50
Джерело:  online.ua

Україна опинилася у топ-50 рейтингу екосистем для стартапів у 2021 році, однак показники держави значно зменшилися в цілому у порівнянні з торішньою ситуацією.

Джерело: Global Startup Ecosystem 2021 від StartupBlink

Згідно з оцінкою фахівців, Україна посідає 34-ту позицію. Ще 2020 року вона знаходилася на 5 сходинок вище.

Найбільш зручним містом для стартапів залишається Київ. В окремому міжнародному рейтингу міст українська столиця знаходиться на 48-й сходинці та входить таким чином у топ-50 також.

Утім, відповідно рейтингу за попередні роки мегаполіс впав одразу на 16 позицій. Найліпші показники стосовно Києва торкаються галузей розробки програмного забезпечення та обробки даних, маркетингу й продаж. За ними місто обіймає 19-ту сходинку у світі.

В цілому в рейтингу з 1000 найкращих міст знаходяться одразу 6 українських. Львів, який знаходиться на другій позиції всередині країни, одразу ж за Києвом, завоював за рік одразу 99 сходинок і посів 255-ту.

Інші міста втратили позиції, що вплинуло на загальні рейтинги держави у міжнародному рейтингу. наприклад, третя в Україні Одесса втратила 38 позицій та знаходиться на 394-й; Харків впав до 513-го через втрату одразу 72-х; Тернопіль оцінений на 787 місце із втратою 63 сходинок; Дніпро впало на 80 місць і посіло 883-тє.

“Українська екосистема стартапів дійсно така, що надихає. Країна вже кілька років бореться з економічними проблемами, але продовжує розвивати технології”, - відзначили експерти, причетні до формування рейтингу.

Вони звернули увагу на певні позитивні риси, які характерні для України.

“Головна причина для такого успіху України - це талант її розробників, які шукають іноземні компанії віддалено чи завдяки представництвам на місці. Вартість життя в Україні невисока за західними стандартами, однак розробники попри добре оплачувану з-за кордону роботу вирішують створити власний стартап. Якщо такий підхід буде збережено, Україна опиниться на шляху до великого успіху та перетвориться на лідера у глобальній екосистемі стартапів”, - резюмували дослідники.

Водночас було вказано на недоліки місцевої системи - надзвичайну бюрократію та складність податкової системи, яка відштовхує інвесторів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?